Sibiu NORD – Ora de Medias https://orademedias.ro Știri și evenimente online Wed, 06 May 2020 09:31:44 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 https://orademedias.ro/wp-content/uploads/2017/08/cropped-Asset-3-60x60.png Sibiu NORD – Ora de Medias https://orademedias.ro 32 32 Prioritate absolută pentru județul Sibiu – Aparat Real Time PCR la Spitalul Județean https://orademedias.ro/prioritate-absoluta-pentru-judetul-sibiu-aparat-real-time-pcr-la-spitalul-judetean/ https://orademedias.ro/prioritate-absoluta-pentru-judetul-sibiu-aparat-real-time-pcr-la-spitalul-judetean/#respond Wed, 06 May 2020 09:31:44 +0000 https://orademedias.ro/?p=352558 Prima suspiciune de infectare cu Covid 19 în județul Sibiu, a fost înregistrată  în data de 24 februarie 2020. În acel moment județul Sibiu nu avea capacitate de testare, iar primele teste au fost făcute la Cluj și Timișoara, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie disponibile într-un timp mai îndelungat decât ar fi […]]]>
Prima suspiciune de infectare cu Covid 19 în județul Sibiu, a fost înregistrată  în data de 24 februarie 2020.

În acel moment județul Sibiu nu avea capacitate de testare, iar primele teste au fost făcute la Cluj și Timișoara, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie disponibile într-un timp mai îndelungat decât ar fi fost de dorit.

Astăzi este în funcțiune un aparat RT-PCR, care efectuează teste din 3 aprilie 2020. Inițial a fost folosit un extractor manual,  linia de testare fiind deservită de 3 medici primari și de un biolog cu experiență. Ulterior, în urma eforturilor Spitalului Clinic Județean Sibiu și ale Consiliul Județean, capacitatea de testare a crescut grație dotării laboratorului cu un extractor automat pus la dispoziție de către Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ din București.

De la punerea în funcțiune a liniei de testare până în 03.05.2020 au fost realizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu 3.276 teste, maximul zilnic fiind de 197 teste, iar media zilnică a fost de 110 teste. Pentru testare a fost folosit algoritmul stabilit de către Ministerul Sănătății, dar au fost făcute și teste suplimentare finanțate de către Consiliul Județean Sibiu și din donații.

Achiziția kiturilor de testare continuă să fie greoaie și problematică, pentru că, deși sunt disponibili suficienți bani pentru cumpărare, cererea este mult mai mare decât oferta. Astăzi avem disponibile kituri complete pentru  aproximativ 1700 de testări, iar alte kituri care vor asigura aproximativ 3400  de testări se află în diferite faze de achiziție.

Un al doilea aparat RT-PCR este achiziționat, fiind finanțat de către Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Sibiu. Aparatul este programat să ajungă la Sibiu la mijlocul acestei luni.

O nouă linie automată completă de testare va fi finanțată de Consiliul Județean Sibiu. Discuțiile cu producătorul unui astfel de echipament sunt în curs, iar linia va putea realiza 400 de teste pe zi.

În plus față de testarea RT-PCR, Consiliul Județean Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu și donatorii săi au convenit ca din fondurile strânse să achiziționeze un aparat de testare rapidă pe bază de anticorpi. Aparatul a fost instalat la spital, personalul a fost instruit pentru a-l utiliza și este în curs de elaborare strategia de testare pe bază de anticorpi, aceasta nefiind stabilită la nivel național.

În continuare, însă, pentru următoarea perioadă principala metodă de prevenție și control a pandemiei o va constitui distanțarea socială însoțită de respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală. Fiecare dintre noi se poate proteja și ne poate proteja respectând din proprie inițiativă măsurile recomandate de specialiști și autorități.

Source

]]>
https://orademedias.ro/prioritate-absoluta-pentru-judetul-sibiu-aparat-real-time-pcr-la-spitalul-judetean/feed/ 0
Copiii cu cei mai curați dinți sunt la Copșa Mică – Programul ,,Periuța de dinți” se extinde https://orademedias.ro/copiii-cu-cei-mai-curati-dinti-sunt-la-copsa-mica-programul-periuta-de-dinti-se-extinde/ https://orademedias.ro/copiii-cu-cei-mai-curati-dinti-sunt-la-copsa-mica-programul-periuta-de-dinti-se-extinde/#respond Sat, 09 Nov 2019 08:18:36 +0000 http://orademedias.ro/?p=307494 Primăria orașului Copșa Mică continuă programul de igienă orală denumit ,,Periuța de dinți”. Programul, început anul trecut în grădiniţele din oraş, intră în faza a II-a prin extinderea şi la ciclul primar şi se adresează de data aceasta școlarilor de la clasele 0 – IV de la toate şcolile gimnaziale din Copșa Mică. Beneficiind de […]]]>

Primăria orașului Copșa Mică continuă programul de igienă orală denumit ,,Periuța de dinți”. Programul, început anul trecut în grădiniţele din oraş, intră în faza a II-a prin extinderea şi la ciclul primar şi se adresează de data aceasta școlarilor de la clasele 0 – IV de la toate şcolile gimnaziale din Copșa Mică.
Beneficiind de suportul logistic al Fundaţiei Columbus, în parteneriat cu Clinica ABBA Dent Sibiu, elevii au luat parte vineri la o lecţie despre igiena dentară, despre când şi cum se periază corect dinţii. Elevii au primit şi un orar pe care sunt rugaţi să monitorizeze frecvenţa cu care se spală pe dinţi. Pasta de dinți este sponsorizată de către o farmacie locală din Copşa Mică, care a dorit să se alăture acestui program, pentru a forma deprinderi sănătoase copiilor, cu privire la igiena orală.
Programul va continua pe parcursul întregului an şcolar prin prezentări, demonstraţii şi cel mai important prin multă practică zilnică din partea elevilor. Le urăm succes tuturor şi mulţumim şi pe această cale sponsorilor şi voluntarilor implicaţi în proiect pentru ajutorul acordat micilor şcolari, în formarea unor deprinderi de igienă obligatorii.

Source

]]>
https://orademedias.ro/copiii-cu-cei-mai-curati-dinti-sunt-la-copsa-mica-programul-periuta-de-dinti-se-extinde/feed/ 0
Concert special la căminul cultural din Blăjel – Trebuie să îl vedeți! https://orademedias.ro/concert-special-la-caminul-cultural-din-blajel-trebuie-sa-il-vedeti/ https://orademedias.ro/concert-special-la-caminul-cultural-din-blajel-trebuie-sa-il-vedeti/#respond Tue, 02 Apr 2019 14:19:43 +0000 http://orademedias.ro/?p=257853 Finalul de săptămână va fi unul special pentru locuitorii din comuna Blăjel. Asta pentru că aici va avea loc un concert inedit, dedicat Postului Paștelui. Cei care vor susține concertul sunt interpreți, dar și preoți. În deschidere vor cânta Asociația Culturală „Cununa Blăjelului” și Grupul „Tradiția” din Păucea. Așa că se anunță un eveniment plin […]]]>

Finalul de săptămână va fi unul special pentru locuitorii din comuna Blăjel. Asta pentru că aici va avea loc un concert inedit, dedicat Postului Paștelui.

Cei care vor susține concertul sunt interpreți, dar și preoți. În deschidere vor cânta Asociația Culturală „Cununa Blăjelului” și Grupul „Tradiția” din Păucea. Așa că se anunță un eveniment plin de har, care se potrivește perioadei de post în care ne aflăm. Concertul va avea loc duminică, 7 aprilie, la Căminul Cultural Blăjel, ora 15. Intrarea este liberă

Source

]]>
https://orademedias.ro/concert-special-la-caminul-cultural-din-blajel-trebuie-sa-il-vedeti/feed/ 0
De joi se pot plăti taxele și impozitele. Bonificatii pentru cei care achită integral https://orademedias.ro/de-joi-se-pot-plati-taxele-si-impozitele-bonificatii-pentru-cei-care-achita-integral/ https://orademedias.ro/de-joi-se-pot-plati-taxele-si-impozitele-bonificatii-pentru-cei-care-achita-integral/#respond Mon, 07 Jan 2019 06:07:38 +0000 http://orademedias.ro/?p=251197 Locuitorii municipiului Mediaș și satului aparținător Ighișu Nou își pot achita impozitele și taxele locale pentru anul 2019, începând cu data de 10 ianuarie 2019. Amenzile și restanțele din 2018 pot fi plătite la ghișeele Direcției Fiscale Locale. Casieriile Direcției Fiscale Locale au fost deschise încă din primele zile lucrătoare din 2019, însă s-au putut […]]]>

Locuitorii municipiului Mediaș și satului aparținător Ighișu Nou își pot achita impozitele și taxele locale pentru anul 2019, începând cu data de 10 ianuarie 2019.

Amenzile și restanțele din 2018 pot fi plătite la ghișeele Direcției Fiscale Locale.

Casieriile Direcției Fiscale Locale au fost deschise încă din primele zile lucrătoare din 2019, însă s-au putut achita doar restanțe și amenzi din anul anterior. Impozitele și taxele aferente anului în curs vor vor putea fi achitate din data de 10 ianuarie 2019.

Medieșenii care își vor achita integral datoriile către bugetul local până la data de 1 aprilie 2019, vor avea parte de o bonificație de 10 la sută.

“Încasările vor începe în data de 10 ianuarie pentru impozitele și taxele aferente anului 2019. În vederea evitării cozilor specifice începutului de an la impozite și taxe, acei cetățeni care doresc să depună cereri de reducere sau scutire a impozitelor și taxelor precum și cei care doresc să plătească integral impozitul în vederea beneficierii de bonificația de 10% să vină într-un număr mai mic la început întrucât termenul pentru depunerea acestor cereri este întreaga lună ianuarie, iar termenul de plată a impozitelor pentru a beneficia de bonificație este pe parcursul primelor 3 luni ale anului, inclusiv data de 1 aprilie”, a declarat directorul executiv al Direcției Fiscale Locale Mediaș, Dan Mărginean.

Source

]]>
https://orademedias.ro/de-joi-se-pot-plati-taxele-si-impozitele-bonificatii-pentru-cei-care-achita-integral/feed/ 0
Intemeiat acum șase secole de sași – Valea Viilor, un sat fascinant https://orademedias.ro/intemeiat-acum-sase-secole-de-sasi-valea-viilor-un-sat-fascinant/ https://orademedias.ro/intemeiat-acum-sase-secole-de-sasi-valea-viilor-un-sat-fascinant/#respond Mon, 19 Nov 2018 14:55:52 +0000 http://orademedias.ro/?p=246110 La 14 kilometri de municipiul Mediaș, în inima Transilvaniei, exista un loc încremenit de timp. Valea Viilor este o destinație de vacanță care îi fascinează deopotrivă pe turiștii români și străini, prin autenticitate, tradiții și arhitectură. Deși la Valea Viilor nu există pensiuni, locuitorii acestui minunat sat sunt mereu bucuroși de oaspeți, pentru care întind […]]]>

La 14 kilometri de municipiul Mediaș, în inima Transilvaniei, exista un loc încremenit de timp.

Valea Viilor este o destinație de vacanță care îi fascinează deopotrivă pe turiștii români și străini, prin autenticitate, tradiții și arhitectură.

Deși la Valea Viilor nu există pensiuni, locuitorii acestui minunat sat sunt mereu bucuroși de oaspeți, pentru care întind mase bogate.

Aşezată între dealuri terasate, localitatea Valea Viilor a rămas raiul podgoriilor doar cu numele. În sat mai sunt doar trei dintre urmaşii saşilor de odinioară. Dar urmele vechii comunităţi se păstrează şi acum în micul muzeu al bisericii evanghelice din localitate.

Construit în secolul 14 de primii saşi stabiliţi în Valea Viilor, lăcaşul a fost declarat monument Unesco în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci pragul i-a fost călcat de turişti din toate colţurile lumii.

AGNETA WEBER, custode muzeu: Mulţi cer ghid care să vorbească engleză, germana, ungureşte româneşte. Să le explice.

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie de cei aproape două mii de oameni care mai locuiesc azi în Valea Viilor. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori.

În localitate nu există pensiune sau hotel. În schimb, turiştii sunt primiţi de localnici cu mese întinse şi mâncare tradiţională.

În anul Centenarului, Valea Viilor s-a înfrăţit cu un sat din Republica Moldova. Acum gospodinele fac schimb de reţete şi se întrec în probe de măiestrie spre satisfacţia tuturor. Cei care vor să viziteze Valea Viilor trebuie să ştie că cele mai apropiate unităţi de cazare sunt la 15 kilometri distanţă, în Mediaş, sau la Sibiu – la 30 de kilometri.

Sursă video: DACIA film

Source

]]>
https://orademedias.ro/intemeiat-acum-sase-secole-de-sasi-valea-viilor-un-sat-fascinant/feed/ 0
Cum sa te ferești de incendii iarna. Sfaturi de la pompieri https://orademedias.ro/cum-sa-te-feresti-de-incendii-iarna-sfaturi-de-la-pompieri/ https://orademedias.ro/cum-sa-te-feresti-de-incendii-iarna-sfaturi-de-la-pompieri/#respond Mon, 12 Nov 2018 19:35:04 +0000 http://orademedias.ro/?p=245550 Anual, în județul Sibiu sunt înregistrate sute de incendii la locuinţe și gospodării. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și victime. De la începutul anului și până în prezent, incendiile la locuințe și gospodării produse pe raza județului au depășit numărul de 200. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum […]]]>

Anual, în județul Sibiu sunt înregistrate sute de incendii la locuinţe și gospodării. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și victime.

De la începutul anului și până în prezent, incendiile la locuințe și gospodării produse pe raza județului au depășit numărul de 200.

Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat, instalații electrice defecte sau improvizate, fumatul şi focul deschis și mijloacele de încălzire.

Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție fără defecțiuni sau improvizații;
  • Nu suprasolicitați rețeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori;
  • Supravegheați aparatele electrice aflate sub tensiune;
  • Nu amplasați materialele și substanțele combustibile în apropierea surselor de foc;
  • Nu folosiți sobele și alte mijloace de încălzire cu defecțiuni sau improvizații, supraalimentate cu combustibili și neizolate termic față de materialele combustibile din jur;
  • Verificați, reparați, izolați termic și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului.

Source

]]>
https://orademedias.ro/cum-sa-te-feresti-de-incendii-iarna-sfaturi-de-la-pompieri/feed/ 0
Accident grav la Brădeni din cauza unui șofer neatent https://orademedias.ro/accident-grav-la-bradeni-din-cauza-unui-sofer-neatent/ https://orademedias.ro/accident-grav-la-bradeni-din-cauza-unui-sofer-neatent/#respond Fri, 26 Oct 2018 14:29:12 +0000 http://orademedias.ro/?p=243377 Vineri, în jurul orei 14:15, în Bradeni, un sofer de 46 ani a fost vinovatul unui accident de circulație. Evenimentul rutier s-a produs pe Drumul Județean 104D. Soferul a pătruns în intersecția cu Drumul Județean 106 fără să acorde prioritate și a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar. O femeie de 68 de […]]]>

Vineri, în jurul orei 14:15, în Bradeni, un sofer de 46 ani a fost vinovatul unui accident de circulație.

Evenimentul rutier s-a produs pe Drumul Județean 104D. Soferul a pătruns în intersecția cu Drumul Județean 106 fără să acorde prioritate și a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar.

O femeie de 68 de ani, din Iacobeni, pasageră în autoturismul nevinovat a fost transportată la spital constientă.

Source

]]>
https://orademedias.ro/accident-grav-la-bradeni-din-cauza-unui-sofer-neatent/feed/ 0
Scoateți-vă hainele groase – Cod galben de vânt puternic și ninsori https://orademedias.ro/scoateti-va-hainele-groase-cod-galben-de-vant-puternic-si-ninsori/ https://orademedias.ro/scoateti-va-hainele-groase-cod-galben-de-vant-puternic-si-ninsori/#respond Tue, 23 Oct 2018 10:05:04 +0000 http://orademedias.ro/?p=242786 Cod galben de vânt puternic și ninsori până mâine seară în mai multe zone din țară. Potrivit Administrației Națională de Meteorologie, în intervalul 23 octombrie, ora 22:00 și 24 octombrie 2018, ora 22:00 sunt vizate fenomene precum, intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zonele de munte. La munte, îndeosebi la peste 1500 metri altitudine, vor […]]]>

Cod galben de vânt puternic și ninsori până mâine seară în mai multe zone din țară.

Potrivit Administrației Națională de Meteorologie, în intervalul 23 octombrie, ora 22:00 și 24 octombrie 2018, ora 22:00 sunt vizate fenomene precum, intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zonele de munte.

La munte, îndeosebi la peste 1500 metri altitudine, vor fi precipitați predominat sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70-0 kilometri/oră, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea.

La peste 1,800 de metri vor fi rafale de peste 90 de kilometri/oră, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. Astfel de fenomene se vor semnala în noapte de marți spre miercuri.

Source

]]>
https://orademedias.ro/scoateti-va-hainele-groase-cod-galben-de-vant-puternic-si-ninsori/feed/ 0
Toate camionale și autobuzele luate la control de politiștii medieșeni https://orademedias.ro/toate-camionale-si-autobuzele-luate-la-control-de-politistii-medieseni/ https://orademedias.ro/toate-camionale-si-autobuzele-luate-la-control-de-politistii-medieseni/#respond Wed, 17 Oct 2018 12:47:23 +0000 http://orademedias.ro/?p=241982 La nivelul întregi ţări, poliţiştii rutieri vor verifica cu atenție toate camioanele și autobuzele care le vor ieși în cale. Acțiunea Truck and Bus se va desfășura și în municipiul Mediaș. Pe parcursul acestei săptămânii, acţiunea Truck and Bus vizează reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor privind circulația pe drumurile publice de […]]]>

La nivelul întregi ţări, poliţiştii rutieri vor verifica cu atenție toate camioanele și autobuzele care le vor ieși în cale. Acțiunea Truck and Bus se va desfășura și în municipiul Mediaș.

Pe parcursul acestei săptămânii, acţiunea Truck and Bus vizează reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii camioanelor cu masa maximă autorizate mai mare de 7,5 tone și a autobuzelor cu capacitate de transport mai mare de 8+1 locuri.

La Mediaș, poliţiştii rutieri vor desfășura acțiuni în cadrul cărora vor verifica atât șoferii cu autovehicule înmatriculate în România cât și cele înmatriculate în străinătate. Principalul obiectiv în această campanie de verificare este că starea vehiculelor să fie bună, iar transportul de marfă sau persoane să fie cât se poate de legal.

Source

]]>
https://orademedias.ro/toate-camionale-si-autobuzele-luate-la-control-de-politistii-medieseni/feed/ 0
Trei zile de distracție la ”Festivalul Verzei” de la Moșna – Programul complet https://orademedias.ro/trei-zile-de-distractie-la-festivalul-verzei-de-la-mosna-programul-complet/ https://orademedias.ro/trei-zile-de-distractie-la-festivalul-verzei-de-la-mosna-programul-complet/#respond Fri, 12 Oct 2018 06:00:53 +0000 http://orademedias.ro/?p=241010 De vineri și până duminică, locuitorii din comună Moșna vor marca Festivalul Verzei, un eveniment cu o tradiție de peste 12 ani. Festivalul Verzei de la Moşna a atras an de an sute de spectatori. Acest eveniment este organizat de către Primăria Comunei Moșna și sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Startul evenimentului are loc vineri, 12 […]]]>

De vineri și până duminică, locuitorii din comună Moșna vor marca Festivalul Verzei, un eveniment cu o tradiție de peste 12 ani.

Festivalul Verzei de la Moşna a atras an de an sute de spectatori. Acest eveniment este organizat de către Primăria Comunei Moșna și sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Startul evenimentului are loc vineri, 12 octombrie, de la ora 10, când toți invitații vor fi primiți la Centrul de Informații Turistice din Moșna, unde are loc vernisajul expoziției” Marea Unire”.De la ora 12 este programată dezvelirea Monumentului Eroilor din comună Moșna, iar de la ora 17 are loc simpozionul cu tema” Marea Unire și Gastronomia. Prima zi a festivalului va fi încheiată cu un recital de muzică folk, jazz și pop rock sub denumirea” Muzică în Cetate”.

În a doua zi a festivalului, sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 10 va avea loc parada căruțelor cu recolta acestui an și vizitarea circuitului ecomuzeu Moșna. De la ora 13 are loc premierea cuplurilor de aur și un spectacol folcloric” Moșna în sărbătoare – Uniți în cântec și joc”. Ziua de sâmbătă va fi întreţinută de către Ansamblul Folcloric” Cununa Moșna,” Cununița” din Alma Vii, Ansamblul” Cucuna” Agnita,” 60 Plus” Alba Iulia și” Izvoarele” din Blaj, dar și intrepreți de muzica populară vor urca pe scena din comună Moșna, precum Filuț Tabără, Maria Dan Păucean, Bogdan Toma și Mirela Mănescu Felea. Seara de sâmbătă va fi încheiată cu un foc de artificii.

Sâmbătă și duminică în centru istoric al comunei Moșna va fi pregătit un târg cu produse tradiționale, care va fi deschis între orele 10:00 și 19:00.

Source

]]>
https://orademedias.ro/trei-zile-de-distractie-la-festivalul-verzei-de-la-mosna-programul-complet/feed/ 0