Ora de Mediaș
Știri în direct

1 Decembrie în pandemie. Atmosferă tristă și pustie

Anul acesta Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un mod total atipic față de anii trecuți. Pandemia de Covid 19 și-a pus amprenta peste întreaga țară, iar românii nu au mai avut acces la manifestările somptuoase cu care ne obișnuisem.
La Alba Iulia, în cetatea Marii Uniri de la 1918, atmosfera a fost una mai mult decât rezervată. Deși Alba Iulia ar fi trebuit să iasă din carantină noaptea trecută, ieri s-a luat măsura prelungirii stării de carantină cu încă șapte zile.
În aceste condiții, o ceremonie militară cu efective reduse, fără tehnică militară şi fără public a fost principalul eveniment organizat de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, la Monumentul Unirii, organizatorii limitând numărul celor prezenţi – soldaţi, oficialităţi, invitaţi, jurnalişti – la maximum 100, potrivit AGERPRES.
Jandarmii au permis accesul în perimetrul respectiv având în vedere respectarea numărului de persoane permis de cadrul legal şi de Hotărârea de Guvern nr. 967 din 14 noiembrie. Potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă organizarea de adunări publice cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea anumitor măsuri – purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice.
Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, după care prefectul Nicolae Albu a depus o coroană de flori la Monumentul Unirii şi a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban. La final, s-a păstrat un moment de reculegere.
Militarii prezenţi fac parte din structurile Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.
În anii trecuţi, zeci de mii de oameni asistau la parada militară de la Alba Iulia. Manifestările dedicate Zilei Naţionale au avut loc la Alba Iulia fără public, fiind însă transmise online de către organizatori.
În București lucrurile au stat relativ la fel. Aici a avut loc un scurt ceremonial militar în prezența a 400 de invitați, la care accesul publicului nlarg a fost interzis. Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori lângă Arcul de triumf, și a rostit un scurt discurs.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet