Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a aplicat în luna mai amenzi în valoare de 157.000 de lei dintre care 100.000 de lei pentru muncă la negru.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a desfăşurat, în cursul lunii mai 2022, un număr de 305 acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 157.000 de lei. Inspectorii de muncă au sancţionat 5 operatori economici din judeţul Sibiu care foloseau muncă la negru, cu amenzi in valoare totală de 100.000 de lei, 13 persoane fiind depistate fără forme legale.

Pentru alte deficienţe depistate în domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat 11 amenzi în valoare de 23.500 de lei şi 48 avertismente.

În aceeaşi perioadă, pentru deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicate 243 sancţiuni contravenţionale, 234 avertismente şi nouă amenzi în cuantum de 33.500 de lei, la angajatori care desfăşoară activităţi precum: construcţii, prelucrare şi fasonare sticlă plată, închirieri/ subînchirieri bunuri, activităţi stomatologice, activităţi de asistenţă socială, activităţi de transport.

Cele mai frecvente deficienţe sancţionate au fost neconformităţi privind supravegherea medicală a lucrătorilor şi a măsurilor de protecţie colectivă privind riscurile specifice lucrului la înălţime, dar şi neasigurarea salariului minim garantat în plată sau lipsa instruirii corespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Totodată, doi operatori economici au fost sancţionaţi pentru neprezentare la control.

„Acţiunile noastre au ca scop asigurarea unui mediu de muncă sănătos, prin respectarea prevederilor legale, atât privind relaţiile de muncă cât şi asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor. Munca inspectorilor se bazează pe un efort temeinic şi continuu, de monitorizare a respectării drepturilor şi obligaţiilor contractuale şi, în special, a condiţiilor de muncă.” – Alexandru Marius Stănilă, inspector şef.

Publică un comentariu

Comentariu