Feriţi-vă de ofertele de pe Internet care sunt prea frumoase ca să fie adevărate! De multe ori, nici nu sunt!

În fiecare lună se dublează numărul celor care îşi încredinţează datele de pe card hackerilor ce clonează site-uri şi conturi de Facebook. În loc de bilete ieftine de avion şi electrocasnice scumpe la preţ de chilipir, rămân cu pagube de mii de lei uneori.

Nelu Munteanu – director tehnic CERT-RO: Mesajul era destul de bine gândit. Spunea grăbeşte-te că au mai rămas doar 219 cupoane. Respectivele conturi de facebook nu sunt conturi reale.

Aşa arată o escrocherie online în numele Emag. Compania transmite clienţilor că pot fi siguri că au intrat pe pe site-ul oficial dacă în stânga numelui apare un lacăt verde. Acela este singurul lor unde retailerul online afişează ofertele.

Printre zecile mii de naivi păcăliţi lunar, o tânără din Bucureşti plânge după câteva sute de lei. A încercat să câştige două bilete de avion la preţ de unu, la un concurs anunţat de o pagină de Facebook ce semăna izbitor cu a liniei aeriene lowcost Wizz Air.

Victima nu şi-a dat seama că a fost direcţionată spre o pagină care nu avea de fapt numele companiei. Wizz Air recomandă clienţilor să se informeze despre promoţii şi concursuri doar pe websiteul şi paginile oficiale de pe reţelele de socializare. Directorii Serviciilor antifraudă ale băncilor sunt îngroziţi de avalanşa de asemenea escroceherii.

Silviu Gresoi, expert antifraudă bancară: În ultima perioadă de timp, lunar avem o creştere de peste 100% a incidentelor. Au fost cazuri îmi aduc aminte de sume şi de ordinul miilor de roni, chiar 4000 de roni.

Experţii în securitate cibernetică avertizează că hackerii obţin foarte uşor profit din clonarea siteurilor, care se face simplu şi cu minime cunoştinte de IT.

Nelu Munteanu, director tehnic CERT-RO: E aproximativ numele domeniului original, deci adidas, are un e adidas, are un a cu o ţidulă şi atunci te direcţionează către un site maliţios.

Silviu Gresoi, expert antifraudă bancară: Site-urile unde se utilizează mai apoi datele cardurilor provin din zona Braziliei iar de cele mai multe ori în spate sunt contaţionali de-ai noştri, români.

Chiar dacă mii de persoane raportează la Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică siteuri suspecte, iar experţii lucrează la închiderea lor,

Specialiştii în criminalitate informatică atrag atenţia că fenomenul este în creştere. Pentru a verifica un link suspect, primul pas este să introduceţi numele aceluia pe paginile firmelor antivirus, disponibile online şi gratuit.

Publică un comentariu

Comentariu