Sursa: Facebook/Colegiul „Școala Națională de Gaz”

Noi detalii ies la iveală în cazul tânărului înjunghiat într-o sală de clasă a Colegiului „Școala Națională de Gaz” din municipiul Mediaș. Se pare că cei doi băieți, pe lângă faptul că erau colegi, ei erau și prieteni buni. Conducerea școlii spune că totul s-a întâmplat din joacă, iar din acest motiv victima a mințit că, de fapt, s-ar fi lovit într-un cui, tocmai pentru a-și proteja amicul. Cu toate că cei doi elevi „nu se războiesc”, gestul tânărului în vârstă de 17 ani este de condamnat. El nu avea voie să aducă în incinta unității de învățământ o armă albă, lucru care i-a fost adus la cunoștință, la începutul anului școlar. Poliția a deschis o anchetă, iar la nivelul școlii s-au luat deja măsuri. Una dintre ele este aceea că elevului îi va fi scăzută nota la purtare.

Marți dimineață, înainte de începerea cursurilor, doi băieți, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, s-au hârjonit pe holul din fața clasei. S-au împins unul pe altul, iar la un moment dat, unul dintre elevi a scos un briceag și l-a lovit în picior pe colegul său.

Hârjoneli între prieteni

Directorul adjunct al școlii a povestit, pentru Ora de Sibiu, cum anume s-a întâmplat totul și ce au avut de împărțit cei doi copii. Acesta a declarat că băieții erau colegi de clasă și, mai mult, erau prieteni buni.

„Nu a fost un conflict între cei doi, ei sunt chiar buni prieteni. A fost o joacă, iar dintr-o joacă s-a ajuns la asta. Este de condamnat faptul că a adus cuțitul la școală, nu avea voie să aibă asupra lui la școală arme albe. Știa acest lucru fiindcă la începutul anului a semnat regulamentul”, a spus Ioan Sas, director adjunct Colegiul SNG Mediaș.

Elevul înjunghiat și-a mințit profesorii și medicii

Cu puțin timp înainte de ora 8, băiatul a fost lovit cu un briceag în picior de către colegul său. Colegii de clasă s-au speriat și s-au pus în jurul lui unde „au copt” o poveste pe care au livrat-o atât profesorilor, cât și medicilor. Adolescentul înjunghiat a mințit că s-a lovit într-un cui pentru a-și proteja colegul.

„În prima pauză, la ora 07:57, s-au jucat pe hol, iar din neglijență l-a împuns. Nu a fost premeditat. Băiatul înjunghiat nu ne-a spus ce s-a întâmplat. Colegii, dar și victima, au spus că el s-a zgâriat de un cui dintr-o bancă. Am sunat rapid la salvare, a venit un echipaj SMURD, a fost bandajat și a fost transportat la spital în Mediaș. El în continuare susținea că s-a zgâriat într-un cui. O colegă a plecat cu el la spital, fiind minor, acolo unde a susținut același lucru. Nici doamnei doctor nu a vrut să-i spună adevărul. În clasă eu am discutat cu elevii, ei susțineau același lucru. Eram patru profesori de față. I-am crezut, dar se pare că toți s-au înțeles așa, victima a vrut să-l protejeze pe cel care l-a împuns. La ora 11:30 ne-au sunat de la spital ca să ne spună că nu a fost vorba de un cui, după insistențele doamnei doctor a recunoscut și elevul. Am sunat părinții, sora lui s-a dus la spital, apoi a fost externat și s-a dus acasă”, a povestit directorul Ioan Sas.

Elevul vinovat a fugit – Conducerea a hotărât cum îl sancționează

Imediat după ce și-a înjunghiat colegul, elevul a fugit. Directorul spune că, cel mai probabil, s-a speriat foarte tare de ce a făcut.

„Am încercat apoi să-l căutăm pe celălalt elev. El a fugit din școală. Cum ne-au sunat de la spital, am sunat și poliția. Au venit aici trei polițiști, au discutat cu noi, le-am explicat ce s-a întâmplat, iar cercetările lor sunt în curs. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ce s-a putut, am sunat la Smurd, la poliție și părinții. A doua zi a fost chemat la școală și elevul care l-a împuns pe celălalt, a venit cu părinții și ne-a spus că seara și-a vizitat prietenul să vadă cum se simte. Din ce am înțeles de la el, copilul nu a depus plângere. Ei erau prieteni, nu vrea să-i facă rău. Veneau mereu împreună la școală. Pe filmări se vede că nu e intenționat, că nu a fost premeditat. Celălalt copil… care a fugit, noi ne-am îngrijorat și pentru el, ne era frică să nu facă ceva necugetat de la sperietură”, a spus directorul adjunct Ioan Sas.

În ceea ce privește măsurile care s-au luat la nivelul unității școlare, Consiliul Profesoral a decis ca elevului să-i fie scăzută nota la purtare. De asemenea, ambii elevii, dar și colegii de clasă vor discuta tot anul școlar cu psihologul școlii.

„Ieri (n.red.: miercuri), în Consiliul Profesoral s-a luat măsura sancționării cu nota 2 la purtare. Noi respectăm regulamentul. Nu s-a pus în discuție transferul băiatului sau exmatricularea. Am luat legătura cu psihologul școlii, ambii elevi vor discuta cu el săptămânal. Și la nivel de clasă și la nivel de școală întreprindem măsuri pentru a înlătura bullyingul și violența. Vor fi consiliați tot anul. Cât despre copil, el știa că nu are nevoie cu un briceag la școală. Noi nu îi putem controla. A zis că l-a cumpărat din piață în urmă cu o zi și că acesta este motivul pentru ca îl avea la el”, explică Ioan Sas.

În prezent, elevul de 17 ani care a fost înjunghiat se află acasă, în localitatea Boian, acolo unde domiciliază. Acesta a avut nevoie de trei zile de recuperare, urmând să se reîntoarcă la cursuri.

Cât despre incident, atât conducerea școlii, cât și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu își exprimă regretul.

Publică un comentariu

Comentariu