Ora de Mediaș
Știri în direct

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost – Ce se întâmplă cu clienții

0

Fuziunea Băncii Transilvania cu Bancpost va deveni efectivă după ce Banca Naţională a României îşi va da avizul, Bancpost urmând să fie apoi dizolvată, iar patrimoniul său să fie transmis integral Băncii Transilvania.

Fuziunea Banca Transilvania – Bancpost va deveni efectivă juridic la 31 decembrie 2018, scrie profit.ro. Ulterior, Bancpost îşi va înceta activitatea, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare şi transmiterea întregului patrimoniu către Banca Transilvania, care dobândeşte astfel drepturile şi obligaţiile Bancpost.

Data luată în calcul pentru finalizarea fuziunii a fost anunţată astăzi, prin prezentarea proiectului de fuziune. În urma achiziţiei, cea mai vizibilă instituţie de credit listată la Bursa de Valori Bucureşti obţine jumătate de milion de clienţi noi, informează Adevărul.

Bancpost, cu active totale de 2,5 miliarde de euro, are o reţea de 147 de sucursale în România şi peste 1 milion de clienţi, fiind una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank în afara Greciei. Prin preluarea acesteia, Banca Transilvania, locul doi în piaţa bancară locală, se apropie semnificativ de prima poziţie în topul băncilor, după active, încă ocupată de Banca Comercială Română.

În aprilie, Banca Transilvania anunţa că va iniţia o ofertă de achiziţionare a participaţiilor minoritare din Bancpost, respectiv 0,85% din numărul total de acţiuni cu drept de vot.

”Preţul oferit pentru o acţiune este de 0,2848 lei (preţul plătit de BT către Eurobank Group), iar oferta de preluare este valabilă în perioada cuprinsă între 25 aprilie şi 29 iunie 2018, pentru orice acţionar Bancpost interesat. Banca Transilvania va informa investorii privind rezultatele ofertei de achiziţionare imediat după finalizarea procedurii”, a informat banca, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta de preluare vizează achiziţionarea a 25.146.694 acţiuni.Banca Transilvania a anunţat la începutul lunii aprilie că a devenit proprietarul pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acţiunilor deţinute la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN.

Odată cu finalizarea tranzacţiei dintre Eurobank Group şi BT începe integrarea acestor entităţi în Grupul Financiar Banca Transilvania.

Bancpost a fost achiziţionată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro, iar în plus BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro datorat de Bancpost către foştii acţionari.   Pentru ERB Retail Services IFN, Banca Transilvania a plătit 40,42 milioane euro, iar pentru ERB Leasing IFN suma de 6,79 milioane euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata