Cei ce lucrează în sistemul medical și fac multe gărzi în spitale ar putea ieși la pensie înainte de a atinge vârsta standard de pensionare prevăzută de legislația în vigoare.

Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și este destinată reducerii numărului de cazuri de epuizare profesională și a riscului de deces în rândul medicilor și asistenților medicali, informează avocatnet.ro

Modificarea vârstei de pensionare a medicilor și asistenților medicali ce efectuează multe ore de gardă se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce a fost pusă recent în debaterea senatorilor. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul favorabil al Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit propunerii legislative, orele de gardă efectuate de medici sau asistenți medicali pentru care se plătesc contribuții vor fi considerate vechime în muncă și se vor lua în calcul al stabilirea stagiului de cotizare.

“Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii“, se precizează în document.

Totodată, propunerea legislativă prevede și faptul că medicii și asistenții medicali care au efectuat gărzi “beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporțional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, pentru femei, și de 60 ani pentru bărbați”.

Propunerea de reducere a vârstei de pensionare pentru personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă în spitale la 57 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați a fost făcută în încercarea de a reduce numărul de probleme de sănătate pe care le generează stresul și suprasolicitarea în rândul medicilor și asistenților medicali.

Pe lângă asta, inițiatorii consideră că astfel se va reduce și numărul de decizii și tratamente medicale greșite și vor fi atrași în sistemul de sănătate medicii tineri, ceea ar reduce exodul acestora în alte țări.

“În plus, datorită diferenței de salarizare între medicii pensionabili și cei tineri, fondul de salarii va putea scădea cu peste 30%, putând apărea astfel oportunitatea creării de noi locuri de muncă, iar banii economisiți pot fi folosiți pentru plata a mai multor posturi decât cele eliberate”, sunt de părere inițiatorii propunerii legislative.

Publică un comentariu

Comentariu