Sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 12:00, în centrul istoric al Mediașului, la Casa Schuller, din Piața Regele Ferdinand I va avea loc Carnavalul Lolelor.

Astfel, pentru a păstra această tradiție ce a străbătut secolele evului mediu transilvan, conform rânduielilor, duminică, 2 din Făurar, UrzelnZunftMedwesch și-a ales noul staroste și a început pregătirile pentru fasching.

Carnavalul Lolelor® se va desfășura de la ceasurile 12.00, în 22 februarie 20-20 în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, P-ța Regele Ferdinand I).Manifestarea va începe cu o paradă a personajelor carnavalești ce va porni din curtea Casei Schuller și va continua pe următorul traseu: P-ța Regele Ferdinand I, Kleiner Marktplatz, Piațeta Castelului, pasajul scării acoperite, P-ța Regele Ferdinand I, pasajul Casei Magistratului, str. Armurierilor/Waffenschmiedgasse, Turnul Forkesh Turm, Forkeschgasse, Casa Schuller.

În intervalul orar 14.00-17.00 Casa Schuller va găzdui prezentări și ateliere dedicate tradiției de fasching săsesc deschise tinerilor medieșeni. După-amiaza de fasching se va încheia cu vernisajul expoziției temporare intitulată AQUARELISIRI – Arhitectură săsească transilvană – ce reunește lucrări de pictură realizate de artistul plastic Maria Isabela Lucasievici.

Inițiat în 20 ianuarie 2008 împreună cu municipalitatea bucureșteană spre a marca reintroducerea străzii Smârdan (fosta Uliţă Nemţească) în zona dedicată traficului pietonal, din 2009 Carnavalul Lolelor® începe să fie organizat de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA în burg-ul medieşean cu susţinerea regretatului Bürgermeister Daniel THELLMANN și a Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș şi cu sprijinul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) și a Centrului Cultural Româno-German în Citadela Sighişoarei. În domeniul tipologic al fasching-ului tradițional se înscriu forme diferite din arealul cuprins între văile Târnavelor (Kokelgebiet – în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, sau Valea Viilor.

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching (cuvânt de origine austriaco–bavareză), iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începe Postul Paștelui.

Publică un comentariu

Comentariu