Inainte de a investi intr-un biosemineu, intodeauna te informezi, cauti pareri si iti pui intrebari cu privire la consumul, daca este scump de intretinut si daca este rentabila o astfel de investitie. Astfel ca apare intrebarea: cat consuma un semineu cu bioetanol?

Desi cand ne gandim la jocul focului, la clasicul foc, de cele mai multe ori mintea noastra ne duce cu gandul la combustibilul solid precum lemnul, peletii sau carbunele, si implicit la tot procesul pe care il presupune combustibilul solid – taierea si/sau depozitarea acestuia, care te poate costa foarte multe, dar si timp investit!

In acest articol iti vom oferii explicatii detaliate cu privire la costurile utilizarii unui biosemineu, influenta asupra cifrelor, fara pareri neavizate asa cum se gasesc adesea in mediul online. Asadar, care este costul real si cat de ieftina sau scumpa este alimentarea cu combustibil a uni semineu cu bioetanol cu focar tip rezervor?

Un biosemineu are un consum de 1 litru de combustibil in medie, in aproximativ 2-4 ore. Timpul acesta difera in functie de gradul de deschidere a clapetei rezervorului de biosemineu. Combustibilul se va consuma mai repede cu cat este mai deschisa clapeta, iar arderea va fi mai scurta. Insa daca clapeta este foarte putin deschisa, combustibilul va arde mai lent.

Asadar, clapeta semineului cu biosemineu poate fi deschisa ¼, pe jumate deschisa sau complet deschisa, iar acest lucru va face diferenta in ceea ce priveste cantitatea de combustibil pe care o utilizezi. Astfel daca clapeta este complet deschisa 1 litru de biocombustibil se va arde in aproximativ in 2 ore. Insa daca clapeta este doar pe jumatate deschisa, focul poate dura pana la 3-3,5 ore, si daca este deschis ¼ adica un sfert, 1 litru va tine pana la 4 ore de foc.

In plus, gradul de deschidere al clapetei determina si marimea flacarii, pentru ca cu cat clapeta este mai deschisa, cu atat flacara se aproprie de inaltimea sa maxima deasupra rezervorului.

Care sunt factorii care determina costul?

Comparativ cu costurile de functionare ale semineelor pe lemne sau pe gaz, semineele pe bioetanol nu sunt costisitoare, si daca comparam cu costurile de functionare ale altor tipuri de seminee, biosemineele ar iesi cel mai ieftin. Insa chiar si la biosemineu, costul

mediu de functionare al oricarui semineu bioetanol pareri poate varia datorita celor 3 factori principali de consum:

 • Calitatea combustibilului

Biocombustibili sunt disponibil in mai multe cantiati, astfel ca calitatea bioetanolului poate influenta foarte putin, nesemnificativ, timpul de ardere sau costul de functionare. Insa chiar si asa, combustibilii mai ieftini sunt de obicei mai inflamabili decat biocombustibilii de calitate superioara, si astfel pot determina un consum mai rapid. In aceasta situatie costurile de functionare pot creste. Este bine de stiut ca biosemineele vin insotite de instructiuni in privinta costurile generale ale combustibilului.

 • Prezenta sau absenta vatei ceramice

Costul biocombustibilului mai este influentat si de un alt factor important, si anume de prezenta sau absenta vatei ceramice in interiorul focului de ardere. Daca semineul pe bioetanul este dotat sau nu cu vata ceramica interiorul focarului de ardere. Daca biosemineul este echipat in interiorul rezervorului cu vata ceramica, consumul de bioetanol este mai mic si mai constant, comparativ cu aceleasi rezervor fara vatra ceramica la interior. Desi acest rezervor poate fi si un avantaj notabil, rolul principal al vatei ceramice in rezervorul de biosemineu nu este unul economic, ci unul de securitate. In cazul unei rasturnari accidentale a biosemineului, aceasta vata va tine lichidul din interiorul rezervorului, eliminand riscul de incendii si arsuri. Optand pentru un astfel de rezervor cu vata interioara favorizeaza o ardere cu flacara constanta, ducand la o economisire a biocombustibilului in timp.

 • Biosemineul

Un alt factor principal care va determina procesul de ardere al oricarui foc din biosemineu este dimensiunea arzatorului din semineu, adica capacitatea rezervorului de combustibil. Un arzator mai mare va crea o flacara si mai mare, asfel ca si consumul de combustibil va creste semnificativ.

Un rezervor mai mare poate produce mai multa caldura si poate oferi o flacara mai mare si mai estetica din punctul de vedere ambiental si al designului interior.

Insa daca luam in calcul doar costurile mai mici, atunci rezervoarele pe bioetanol cu o capacitate de combustibil de 1-3 litri tind sa arda la cea mai rentabila viteza!

 • Dimensiunea flacarii

In privinta costului de functionare al oricarui biosemineu, marimea flacarii reprezinta si ea o mare influenta. Utilizatorul poate regla din clapeta viteza de ardere si amploarea flacarii, prin dechidere sau inchiderea acesteia, manual, in functie de dorinta fiecaruia.

Exista si unele modele de seminee timisoara pe bioetanol care sunt echipate cu regulator ce iti permit sa reduci dimensiunea flacarii si sa controlezi in felul acesta costurile de functionare si consumul de combustibil – totul automat!

Cat costa biocombustibilul?

Pretul combustibilului depinde de anumiti factori, precum calitatea si cantitatea cumparata! Astfel ca cu cat investi mai mult intr-o cantitate mai mare de combustibil, de fiecare data cand te aprovizionezi cu atat va fi mai ieftin costul general de functionare.

Iata un exemplu concret: daca cumperi un bideon de 1 litru, pe care il folosesti in cateva ore – o utilizare seara sau doua dupamese – costul o sa fie unul mai ridicat. Insa daca optezi pentru un bax de 12 litri, vei obtine un cost mai scazut per litri, dar si siguranta ca ai suficient combustibil  pentru a mentine focul aprins si o atmosfera calda.

Iti vom prezenta un simplu calcul: daca ai focul aprins intr-un biosemineu timp de 2-3 ore pe zi cu clapeta complet deschisa, atunci folosesti aproximativ 1litru/zi, adica cei 12 litri dintr-un bax ti-ar ajunge pentru circa jumatate de luna de foc zilinic si astfel programezi totul ca un meserias seminee. Desi in general majoritatea biosemineelor nu se aprind zilnic in decursul unei luni de zile, mai ales ca eficienta semineelor pe bioetanol este extrem de mare si poate incalzi intr-un timp scurt o incapere ( in aprox. 30 minute).

Ardere constanta si estetica – solutii! 

Pentru a beneficia de o ardere cat mai perfecta este nevoie ca incaperea unde este amplasat semineul pe bioetanol sa fie foarte bine aerisita. Iar daca se alege un biosemineu mobil pentru exteriorul locuintei – terasa, gradina, balcon, foisor, etc – este important ca vantul sa nu fie in rafale sau puternic, pentru ca in caz contrar flacara va fi directionata in toate partile, fara a mentine o ardere lina, eficinta si estetica!

Insa problema flacarii poate fi rezolvata usor, optand pentru accesorizarea biosemineului cu sticla de protectie! Poate fi amplasata in lateralele rezervorului – pentru un biosemineu mobil – sau in partea frontala a acestuia – pentru biosemineele incastrate – astfel flacara este protejata de actiunea curentilor de aer de orice fel. Un alt plus oferit de aceste sticle laterale, pe langa cel estetic acestea au si rol de protectie prevenind riscul de arsuri la copii, animale de companie, atingeri accesidentale, etc.

De unde cumpar biocombustibilul?

In alegerea biocombustibilului PEFOC pune la dispozitia clientului un produs 100% ecologic, realizat din plante si catalogat drept un lichid combustibil de calitate. In timpul arderii nu emana fum sau miros, nu este toxic, iar medicul inconjurator este protejat si implicit santatea familiei.

CONCLUZII:

 • Timp de ardere: 2-5 ore ( in functie de ardere)
 • Capacitate rezervor: intre 1 si 5 litri de bioetanol
 • Caldura emisa: 3kW sau mai mult
 • Cost functionare: intre 18-23 lei/litru
 • Reglajul flacarii: prin deschiderea sau inchiderea calpetei cu ajutorul tijei incluse
 • Arome: cafea, grapefuit, romantic, fructe dulci, etc
 • Fum sau miros: biocombustibilul 100% ecologic nu emana fum sau mirosuri neplacute, toxice, etc
 • Ventilatie: dupa 5 minute de la aprinderea focului in rezervor, un geam din incaparea poate fi deschis cateva ore pentru a asigura ventilatia corespunzatoare si pentru pastrarea nivelului optim de oxigen.
 • Design seminee variat: modern, clasic, minimalist, eleganr etc.

Daca sunteti in cautarea unui biosemineu, si doriti sa aflati mai multe informatii, precum consumul si costul, si daca merita achizitia finala pentru locuinta ta, poti aplela la PEFOC.RO, companie specializata in domeniul termic. Iti ofera o gama larga de modele si rezervoare de biosemineu, accesorii necesare functionarii, infrumusetarii si intretinerii biosemineului.

Publică un comentariu

Comentariu