Anotimpul cald isi face simtita prezenta iar aceasta este perioada ideala pentru a cumpara si depozita lemnul de foc care va urma sa fie folosit o data cu venirea toamnei. Integritatea si functionarea optima a semineului, sobei sau centralei pe lemne depinde intr-un procent foarte mare de calitatea lemnului. Asadar, este de recomandat ca lemnul sa beneficieze de timpul necesar pentru a fi complet uscat si pentru a face posibila folosirea in mod eficient a acestuia.

Daca va doriti sa obtineti o putere calorica mare a sursei de caldura, alegerea si uscarea lemnului de foc semnifica elementul de baza in acest proces. Lemnul reprezinta combustibilul comun pentru procesul de ardere cand vorbim de seminee pe lemne, gratarelor si centralelor termice.
Scopul acestui articol este de a va pune la dispozitie informatii verificate si corecte despre tipul de lemne, timpul de uscare si modul de depozitare si de asemenea oferirea adevarului despre zvonurile atat de des intalnite cu privire la utiliziarea lemnului ud.

De ce sa alegi lemnul uscat in locul celui ud?

Motivul principal pentru care ar trebui sa optezi pentru lemnul uscat este reprezentat  de puterea de ardere a lemnului, cel uscat fiind varianta ideala pentru realizarea focului. Tinand cont de faptul ca lemnul prezinta o putere calorica invers proportionala cu umiditatea lemnului, un kg de lemne de esenta tare cu un procent de umiditate de 20% are aproximativ 4kwh, pe cand lemnele de esenta moale, au 4,5 kwh.

Chiar daca puterea calorica  observata in cazul rasinoaselor (de esenta moale) este una mai mare, acestea prezinta o densitate mai mica, fiind necesara o cantitate mai mare de alimentare. Daca va doriti o ardere cat mai buna a lemnului in sobe, centrale pe lemne sau seminee, atunci ar trebui sa stiti ca rasinoasele nu sunt cea mai avantajoasa alegere!

Si in cazul lemnului ud se poate observa o tendinta asemanatoare. Procentul de umiditate de 40-50%, determina o puterea calorica mult mai scazuta, de 2 kwh, in comparatie cu 4 kwh cum este in cazul lemnului uscat. Asadar, pentru a obtine o putere calorica identica folosirii lemnului uscat (12%), va fi necesara dublarea cantitatii de lemne.

Umiditatea regasita in lemnul ud influenteaza in mod negativ procesul de ardere, prelungind perioada de ajungere la o temperatura ridicata, lucru datorat faptului ca este necesara utilizarea unei cantitati mari de energie degajata de foc pentru a transforma apa din stare lichida in stare gazoasa. Acest proces se traduce printr-o cantitate mai mare de funingine si fum.
 

In cat timp putem fi siguri ca lemnul este complet uscat?

O perioada de minim 2 ani de la taierea din padure va asigura o uscare completa si corecta a lemnului. Depozitarea si pastrarea acestuia ar trebui realizata sub forma de lemne sparte, ci nu sub forma de busteni intregi!

De ce necesita lemnul atat de mult timp pentru a fi complet uscat?

In primul rand, lemnul are nevoie de o perioada mai mare de un an, astfel incat umiditatea din el sa dispara complet. Daca nu va avea parte de aceasta perioada de timp, lemnul se va usca doar pe exterior iar acest lucru poate fi usor sesizat prin craparea unui bustean pe jumatate. Astfel, veti putea realiza testul cu ajutorul aparatului de masurat umiditatea si trage concluziile.

Pe langa aspectul mentionat mai sus, umiditatea ridicata va injumatati puterea calorica a lemnului si pe langa asta, un proces necorespunzator de uscare a acestuia poate prezenta riscuri mari in ceea ce priveste functionalitatea la sursa de caldura. Totodata, este amenintata si siguranta familiei si caminului.

Un ultim motiv ar fi dat de experienta oamenilor in utilizarea lemnului ud, fiind un fapt bine cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca un lemn bun necesita minim 2 ani  pentru a fi gata de utilizare.

Oricare ar fi scopul final al lemnului, ca este folosit pentru incalzirea caminului sau doar pentru asigurarea unei atmosfere calde si primitoare pe perioada anotimpului rece, va oferim cateva recomandari pe care sa le aveti in vedere:

Un prim aspect esential de care sa tineti cont ar fi achizitionarea lemnului de foc cu minim 6 luni inainte de utilizare. Ar trebui de asemenea sa stiti ca anumite specii de lemn necesita o perioada de uscare mai mare si anume 12 luni, pentru a asigura integritatea si buna functionare a sursei de caldura.

Important – daca zona in care este amplasata locuinta ta prezinta un grad ridicat de umiditate din cauza unor conditii meteo nefavorabile, procesul complet de uscare a lemnului se poate prelungi. Daca tai lemnul in bucati mai mici si mai compacte ai sansa de a-i accelera procesul de uscare.

Cand ne referim la factorii care pot modifica perioada de uscare a lemnului, cei mai importanti sunt:

-grosimea lemnului (masca semineu mdf sau lemn);

-specia lemnului si tipul acestuia;

-gradul de umiditate din lemn.

Putem diferentia mai multe metode prin care se poate efectua uscarea completa a lemnului, mai exact,  in mod natural, in stiva, sau prin intermediul uscatoarelor industriale profesionale.

Uscarea naturala a lemnului este un proces care se realizeaza in aer liber si pana in momentul in care se va obtine o umiditate de echilibru, tinand cont totodata de conditiile optime de depozitare care vor fi prezentate in finalul acestui articol.
Uscarea realizata cu ajutorul stivei sau a uscatoarelor industriale se imparte in mai multe categorii, si anume:

-Uscare la temperaturi mari – functioneaza pe baza completarii cu vapori supraincalziti;

-Uscare prin condensare – functionrealizata prin eliminarea umiditatii aerului din uscator prin condesare;

-Uscare conventionala – se bazeaza pe eliminarea aerului sarat in umiditate, acesta fiind schimbat cu unul care prezinta o umiditate normala;

-Uscare in vid – este o modalitate ideala pentru fabricile mici si mijlocii, fiind utilizate uscatoare in vid de dimensiuni reduse;

-Uscarea in curenti de inalta frecventa CIF – reprezinta o modalitate mai costisitoare insa reduce timpii cu pana la 70%.

Scopul principal al procesului de uscare a lemnelor destinate realizarii focului este de a atinge umiditatea de echilibru, lucru ce va rezulta intr-o functionare cat mai eficienta a surselor de caldura (seminee, sobe, centrale pe lemne, etc.)

Pe langa caracteristicile specifice uscarii lemnului, un al lucru care ar trebui amintit si clarificat este modalitatea corecta de depozitare si asezare a lemnelor, pentru ca acestea sa rezulte intr-o putere calorica ridicata.

Depozitarea in mod corect a lemnului pentru foc

Calitatea lemnului este puternic influentata de felul in care acesta este depozitat si asezat. Astfel,  este esential ca lemnele sa fie aranjate intr-un loc unde au posibilitatea de a ramane complet uscate.

Elemente care influenteaza uscarea si calitatea lemnului:

-Circularea facila a aerului astfel incat alimentarea cu aer sa fie suficienta;

-Adapostirea lemnelor pentru a fi protejate de vremea nefavorabila si de alte intemperii;

-Expunerea corespunzatoare la razele soarelui.

Tine minte! Depozitarea lemnelor in spatii care nu ofera acces la aer sau lumina, asemeni magaziilor, pivnitelor sau camerelor tehnice, influenteaza in mod negativ calitatea lemnelor. Nu exista nicio modalitate ca acestea sa primeasca o circulatie corespunzatoare a aerului sau ca razele de soare sa ajunga ele, pentru a reprezenta un factor favorabil in folosirea surselor de caldura.

Mai jos va prezentam o serie de modalitati si solutii prin care puteti realiza o depozitare corespunzatoare a lemnelor (care e la fel de importanta ca un cos fum iasi performant montat la sursa):

-Stiva nerezemata – face fata umiditatii cu ajutorul unei prelate pozitionate in partea superioara si cu europaleti sau pietre in cea inferioara;

-Stiva de lemne – lemnele sunt pozitionate sub un acoperis inclinat;

-Stiva rezemata – lemnele sunt rezemate de zidul unei case, magazii, garaj sau de un gard, fiind lasata o distanta de cel putin 10-15 cm fata de suprafata de sprijin pentru ca aerul sa poata circula corect;

-Stiva de lemne cilindrice sau gramezi ordonate de lemne – protectia fiind realizata cu ajutorul unui acoperis de sindrila.

Depozitarea in aer liber a lemnului va favoriza procesul de uscare in mod natural, datorita bataii soarelui si vantului. Lemnul ferit de conditiile meteo nefavorabile va avea automat o putere calorica mai ridicata si pentru o perioada de 1-2 ani. Acest lucru este datorat faptului ca depozitarea pe termen lung poate determina volatizarea componentelor din lemn bogate in gaz.

Unii oameni obisnuiesc sa realizeze adevarate opere de arta din depozitarea lemnelor (vizionati imaginile de mai jos):

Nu trebuie sa neglijati nici felul in care asezati lemnele. Daca nu vrei sa iti bati capul cu stivuirea lemnului, poti alege un model din gama de seminee electrice iasi. Pentru cei clasici, va oferim cateva metode pe care sa le aveti in vedere cand stivuiti lemnele:

-Cand treceti la un alt rand, lemnele se pozitioneaza transversal;

-Modul in care asezati lemnele alterneaza – un rand longitudinal, urmat de un rand transversal;

-Partea ingusta a lemnului trebuie pozitionata catre partea expusa la conditiile vremii;

-Lemnul va fi pozitionat mereu cu scoarta in jos, astfel ca acesta sa nu putrezeasca;

-Pe ultimul rand de jos, lemnele vor fi pozitionate unele langa celelate, cu mici distante intre ele astfel incat sa se poate realiza ventilarea si uscarea corespunzatoare a acestora.

Pentru a incheia acest articol, daca iti doresti sa profiti de o putere calorica maxima ce poate fi determinata cu ajutorul lemnelor, acestea trebuie sa fie complet uscate (un nivel de umiditate de pana la 12%), trebuie sa fie taiate corespunzator (sub forma de bustean crapat) si necesita depozitarea in adaposturi realizate conform indicatiilor (protejate de umezeala si conditii meteo nefavorabile, in timp ce aerului ii este permis sa circule). Aceasta este singura modalitate prin care te poti bucura de avantajele unui focar semineu ieftin sau ale unei sobe care functioneaza in parametrii normali, fara ca depunerile de funingine si cenusa sa ii afecteze eficienta sau sa iti ofere tie un lucru in plus de facut!

Publică un comentariu

Comentariu