Ora de Mediaș a prezentat, în luna aprilie, cazul medieșencei Daniela Nadia Ariton, o femeie în vârstă de 51 de ani, care, încă din copilărie, suferă de surditate medie spre severă, având ambele timpane sparte. În ultimii ani, femeia a încercat să obțină un certificat de handicap, pentru a plăti mai puțin impozit la stat, dat fiind faptul că, în ultimii 30 de ani, a fost angajată în fabricile din oraș, lucrând cot la cot cu oamenii sănătoși. Dar certificatul respectiv nu se obține așa de ușor. În ciuda handicapului incontestabil, medieșeanca trebuie să dovedească că boala s-a instalat încă din copilărie. Problema este că actele doveditoare se află la dispensarul la care a fost tratată când era mică, dispensar care, între timp, s-a desființat.

Soțul Danielei Nadia Ariton a luat legătura cu Ora de Mediaș, în speranța că arhiva medicală a medieșencei va fi găsită. Acesta spune că soția lui a dus o viață foarte grea, însă niciodată nu și-a cerut drepturile. În ciuda handicapului auditiv de care suferă, și-a dorit să muncească cot la cot cu oamenii sănătoși, drept dovadă, în prezent are aproape treizeci de ani în câmpul muncii.

Deși handicapul auditiv al femeii nu poate fi contestat, nu a putut primi certificatul. Comisia de handicap vrea „o dovadă” a bolii, fiindcă așa cere procedura. Li s-a spus să aducă acte care să ateste că are acest handicap din copilărie. Dar arhiva medicală e de negăsit, iar asta fiindcă dispensarul unde a fost tratată, în copilărie, de otită cronică supurată recurentă, a fost desființat cu ani în urmă. Acolo ar fi trebuit să fie și fișa medicală a femeii. Familia Ariton a făcut mai multe adrese către Primăria Municipiului Mediaș, către Spitalul Municipal Mediaș, dar și către Arhivele Naționale. Nimeni nu știe însă nimic de fișa medicală a femeii.

CITEȘTE AICI PE LARG POVESTEA NADIEI ARITON

DSP Sibiu: „Este posibil ca arhiva să fi fost distrusă”

Ora de Mediaș a căutat răspunsuri și la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu nu deține arhiva medicală a fostului dispensar al Fabricii de Geamuri din Mediaș. În situația în care documentele medicale ale dispensarului nu sunt arhivate la Arhivele Naționale din Sibiu, este posibil ca acestea să nu fi fost păstrate, ori să fi fost casate, distruse”, a declarat, pentru Ora de Mediaș, Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Cazul medieșencei Nadia Daniela Ariton nu este unul singular. Atunci când dispensarele din toată țara s-au închis, nimeni nu a mai avut grijă de arhivele medicale. Deoarece nu exista o legislație clară, instituțiile sanitare care se închideau nu știau ce trebuie să facă cu aceste documente. Astfel, istoricul medical fie a fost casat fără protocol, fie a fost distrus sau aruncat la gunoi. În unele cazuri însă, medicii de la dispensare care, mai apoi, au deschis cabinete de medicină a familiei, au luat cu ei toate documentele.

Publică un comentariu

Comentariu