Ora de Mediaș
Știri în direct

Comisie la CJ Sibiu pentru ”așezările informale” – Vor fi aduse în legalitate

Consilierii județeni au pe masă un proiect de hotărâre care stabilește regulile de înființare ale unei noi comisii. Aceasta urmează a se ocupa de reglementarea ”așezărilor informale”, după cum se folosește termenul în conținutul proiectului. Deocamdată se stabilesc doar regulile comisiei, fără a se explica foarte clar cu ce se va ocupa aceasta.

Pentru a înțelege în primul rând ce sunt acelea ”așezări informale„, în textul proiectului se explică: „o grupare de minimum trei unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile și care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupă. așezările informale sunt așezate la periferia localităților, cuprind locuințe improvizate, realizate recuperate și/sau locuințe realizate din materiale de construcții convenționale”.

Cei care trăiesc în aceste locuințe sunt supuși pericolelor, dar și excluziunii sociale. ”Prin localizarea și caracteristicile sociodemografice generează excluziune, segregare și marginalizare socială. Prin situarea în zone de risc natural, biologic sau antropic unele așezări informale pun în pericol siguranța și sănătatea locuitorilor lor”, se mai arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Sibiu.

Comisia care va fi coordonată de arhitectul șef al județului și reprezentanți ai instituțiilor cu competențe în astfel de cazuri: urbanism, protecție socială, reprezentanți ai romilor, sănătate publică, reprezentanți ai comunităților așezărilor informale și primarii localităților. Se vor întâlni de fiecare dată când va apărea o situație de discutat și se va încerca rezolvarea situației locuințelor construite ilegal și care un în pericol viața celor care le ocupă. fie se va găsi o soluție pentru intrarea în legalitate, fie relocarea acelor persoane, dacă se hotărăște demolarea locuinței.

 

Cpmentariile sunt închise

Nu mai esti conectat la internet