Descoperirea unei colecții de cărți și documente vechi de peste o mie de ani, făcută de un profesor clujean într-un turn de apărare al Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta, din Mediaș, este fabuloasă întrucât există un număr foarte mic de documente scrise despre Transilvania medievală.

O echipă de specialiști, condusă de profesorul universitar Adinel Dincă, de la Facultatea de Istorie și Filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai – UBB), a descoperit o întreagă colecție de cărți, manuscrise și documente vechi de peste o mie de ani în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș, relatează adevărul.ro

„Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania”, se arată pe pagina de Facebook a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

Profesorul Dincă a povestit pentru „Adevărul” detalii despre descoperirea istorică.

„Ascunse la vedere”

Volumele au fost găsite într-un turn părăsit al bisericii fotificate. „O biserică fortificată este înconjurată de ziduri și protejată de turnuri de apărare. Într-unul dintre aceste turnuri s-a păstrat bibioteca gimnaziului fondat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea”, a povestit Dincă.

 Existau indicii despre existența acestei biblioteci în literatura veche de secol al XIX-lea și de început de secol XX, dar în ultimii 150 de ani nimeni nu s-a interesat în detaliu în legătură cu aceasta. Cercetătorii au insistat pe lângă istorici locali, pe lângă autoritățile locale bisericești și cu ajutorul unei asociații de cunoaștere a Mediașului au obținut acces la turnurile bisericii.

„Volumele erau ascunse la vedere, dacă vreți. Erau într-un turn într-o zonă mai degrabă dificil de accesat, unde publicul nu are voie să intre”, a precizat Dincă.

Profesorul clujean de istorie a adăugat că este spectaculos faptul că volumele au fost găsite exact în locul unde au fost adunate și păstrate de la momentul utilizării lor în secolul al XVI-lea. Volumele găsite sunt, în general, bine păstrate sau foarte bine păstrate, a completat istoricul.

Comoara din turn

Transilvania medievală este, în mare parte, necunoscută din cauza lipsei cărților și documentelor din acea perioadă. În proiectul „Fragmed” al Academiei Române, prin care se încearcă reconstituirea culturii medievale din Transilvania, se arată că „majoritatea manuscriselor medievale din Transilvania au fost pierdute. Mai puțin de 200 de astfel de documente au supraviețuit”.  De asemenea, conform Insitutului Național al Patrimoniului din România, numărul incunabulelor (tipăruturi apărute înainte de anul 1500) existente în prezent în România este de 1.732 de exemplare.

„Toate volumele sunt valoroase, deocamdată suntem într-o fază incipientă a descoperirii, n-am apucat să intrăm în detalii referitor la componența efectivă a bibliotecii”, a explicat profesorul.

Biblioteca găsită într-un turn al Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș cuprinde circa 200 de tipărituri, manuscrise și documente vechi de peste un mileniu.

Mai exact, este vorba despre: circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600), două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI,  aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII), aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise (ms) medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, ms. liturgice sec. XIV-XV).

Publică un comentariu

Comentariu