Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de porci vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât şi pe cei care au ferme comerciale, şi respecta normele legale, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Precizarea vine ca urmare a reacţiilor apărute în presă conform cărora, Ordinul 24/2021 limitează numărul porcilor care pot fi crescuţi în gospodăriile ţărăneşti.
Adrian Oros subliniază că, de la debutul pestei porcine africane în România, în 2017, au fost ucise peste 700.000 animale şi deficitul balanţei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. În condiţiile în care România importă aproximativ 75% din carnea de porc care o consumă, pentru controlul şi eradicarea pestei porcine africane, sunt necesare măsuri stricte de restricţionare a circulaţiei porcinelor şi gestionarea numărului de mistreţi.
În acest context, ministrul Agriculturii precizează că Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci:
1. Exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic, precizează Adrian Oros;
2. Exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poată fi uşor verificată. De asemenea, trebuie să aibă eficienţă luarea unor măsuri sanitar veterinare în cazul apariţiei unor boli majore,
„Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea”, a declarat Adrian Oros. „Doar samsarii care plimbă animalele şi bolile prin ţară sunt deranjaţi de această regulă. Pentru ceilalţi crescători, fie pentru consum familial (în gospodăriile ţărăneşti) fie în ferme comerciale (mici sau mari), nu se schimbă nimic” adaugă ministrul Agriculturii.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

Publică un comentariu

Comentariu