Perioada gratarelor in aer liber e aici si vrei sa te afirmi cu cele mai gustoare preparate? Noi iti spunem cum poti face asta! Cheia unui gratar de succes se afla in modul in care aprinzi si asezi carbunii pe gratar, astfel incat focul sa porneasca instant si sa nu risti ca legumele sau carnea (pulled pork reteta) sa fie arse!

Nu este o surpriza ca o mare parte dintre romani nu stiu cum sa realizeze un gratar reusit, asta tocmai din cauza faptului ca nu detin informatiile necesare, ci arunca o mana de aschii pe gratar peste care aseaza carbunii, rezultatul final nefiind tocmai pe masura asteptarii lor! Prin urmare, singura cauza pentru care preparatele nu se gatesc corespunzator la un foc potrivit este dat nu de calitatea carbunilor, sau de ce gratar detii, ci de urmatoarele aspecte:

Carbunii nu sunt aprinsi in mod corect!

Daca vrei sa ai parte de un gratar ca la carte, e necesar sa iti modifici tehnica de aprindere a focului! Cand vine vorba de carbuni, diferentiem doua mari categorii – cei naturali si cei autoaprinzatori, fiecare categorie presupunand un mod distinct de aprindere! Carbunii autoaprinzatori iau foc instant, pe cand cei naturali necesita un timp mai lung pentru a se aprinde. Cu toate acestea, carbunii naturali prezinta mai multe avantaje, imbunatatind considerabil calitatea preparatelor datorita faptului ca nu contin substante chimice! Cei mai multi dintre romani aleg sa utilizeze carbune natural, astfel ca acest articol ofera 6 modalitati diferite prin care se poate aprinde focul in mod corespunzator pentru ca gratarul sa fie unul de succes:

Modalitatea ,,dintr-o bucată”

Acest mod de a aprinde gratarul reprezinta defapt realizarea unui foc de tabara cu lemne uscate in varful intregului sac de carbune care, dupa aprinderea lemnelor va lua si el foc! Ordinea acestei proceduri trebuie respectata indeaproape pentru a evita inabusirea focului din lemne, si astfel riscul de a nu aprinde carbunii. In situatiile in care nu reusesc sa aprinda focul, romanii gasesc tot felul de solutii, cum ar fi suflatul in foc sau ventilarea, toate astea din cauza ca nu au informatiile necesare pentru a pregati corect focul inainte de a fi pornit!

Modalitatea standard de aprindere

Cea de-a doua modalitate cum aprindem carbunii pe care o mentionam este reprezentata de folosirea pastilelor, tabletelor sau a altor solutii de aprins focul pentru a pregati gratarul. Vorbim aici probabil de cea mai raspandita modalitate de aprindere folosita de catre romani, datorita faptului ca acestea iau foc mai greu decat hartia sau lemnul, astfel avand nevoie de o sursa combustiva mai indelungata! Aceasta modalitate este recomandata si de producatorii romani de astfel de solutii ajutatoare in aprinderea focului, dupa cum puteti observa direct pe sacii de carbuni:,,Puneti cativa carbuni pe gratar. Puneti apoi 3-4 aprinzatoare peste carbuni. Adaugati restul carbunilor peste aprinzatoare. Aprindeti fiecare aprinzatoare cu un chibrit!”

Asadar, modul corect de realizare a acestei proceduri este de a aseza carbunii in gratar, lasand mici spatii intre ei unde vei plasa tabletele, pastilele, sau vei turna solutiile de aprins focul! Te vei putea bucura de beneficiile focului in aprox. 20 minute daca ai procedat corect!

IMPORTANT! Sfatul nostru este de a nu utiliza pastile ce contin alcool, petrol sau solutii de aprins focul care au la baza benzina sau alte tipuri de substante inflamabile! Produsele care dovedesc cea mai mare eficienta sunt tabletele sub forma de bricheti, fabricate pe baza lemnoasa si care nu presupun un factor de risc la adresa mediului, sanatatii oamenilor, fara a altera nici gustul mancarii!

Modalitatea canii metalice de aprindere

Daca te numeri printre cei care doresc sa termine cat mai repede cu aprinderea focului, cana metalica este solutia ideala pentru tine, aceasta fiind in acelasi timp si o solutie care nu presupune deloc efort! Gratarul va fi gata de folosire cat ai clipi multumita modului de functionare si formei acestui produs!

Cum folosesti cana metalica de aprindere? Principiul este unul destul de simplu: se pozitioneaza carbunii in partea superioara a canii, iar in cea inferioara se aprinde o pastila. Dupa un interval de 15-20 minute in care carbunii se aprind, acestia se aseaza pe restul carbunilor din gratar pentru a declansa si aprinderea lor! Mai mult, cana metalica te poate ajuta sa aproximezi si cantitatea de carbune folosit la un gratar, fiind o modalitate eficienta adoptata si de noi in ultima vreme!

Modalitatea electrica

Stim cu totii ca solutiile electrice sunt printre cele mai rapide si eficiente metode, asadar, folosind un aprinzator carbuni gratar electric (de tip Looflighter), te vei putea bucura de preparate perfect gatite.
in cateva momente! Noi o plasam in topul celor mai eficiente modalitati, cu o singura exceptie: necesita o sursa electrica pentru a functiona!

Aprinzatorul electric are un principiu facil de functionare, mai exact, se formeaza o gramada de carbune direct pe gratar, sub aspectul unei piramide, varful dispozitivului fiind la baza sau in centrul gramezii, iar apinderea acestuia realizandu-se din buton, in serii de cate 20-30 secunde. Cantitatea de jar produsa este data de numarul seriilor de aprindere, intreaga procedura fiind una usor de realizat, rapida si care nu presupune reziduuri!

Modalitatea pe gaz

Gazul este o alta modalitate rapida de aprindere, la fel ca in cazul energiei electrice, doar ca aici vorbim despre un alt dispozitiv si anume torta pe gaz, care este un arzator de tip cartus de mici dimensiuni si care determina obtinerea jarului prin ardere, carbunii preluand un aspect stralucitor.

Vorbim despre un dispozitiv cu aspect minimalist, ce prevede un transport facil si care nu necesita investitii mari! Chiar daca torta pe gaz reprezinta o modalitate rapida si simpla de aprindere a focului, deoarece poate fi un factor nociv pentru mediul inconjurator, aceasta a devenit tot mai rara!

Orice modalitate alegi sa folosesti, indiciul care iti semnalizeaza momentul in care carbunii sunt gata pentru a folosi gratarul este pelicula de cenusa gri, rezultata in urma aprinderii, alaturi de aspectul stralucitor al carbunilor si un sunet fin la suprafata acestora!

Modalitatea ,,ce fac daca dispun doar de carbuni si o cutie de chibrituri?”

Situatiile inevitabile apar tot timpul iar uneori poate ca nu esti 100% pregatit din timp cu toate uneltele necesare, astfel ca exista momente cand te poti folosi doar de carbuni si o cutie de chibrite pentru a realiza focul! Prin urmare, cum faci asta? Recurgi la alergatul prin magazine, in cautare de pastile de aprins sau incepi si improvizezi? Daca iti place cum suna cea de-a doua idee, noi iti spunem cum sa faci asta in mod corespunzator!

Fa rost de cateva foi sau ziare pentru a initia aprinderea focului. Apoi, rasuceste bucatile de celuloza pe lung, oferindu-le o forma de inel, urmand sa le infasori pe sticla. Dupa ce le-ai aranjat in forma de turn, in jurul gratarului, aseaza carbunii de jur imprejur pana cand hartia va fi acoperita complet, eliminand mai apoi sticla. Rezultatul va avea aspectul unui vulcan de culoare neagra. Dupa ce hartia va lua foc, carbunii vor cadea in centru iar in momentul cand focul este complet stins, poti incepe sa gatesti preparatele favorite pe gratar!

Cu toate ca este o modalitate eficienta, nu este si foarte sigura – in continuare iti vom spune de ce! Totusi, atunci cand nu ai de ales, este si varianta prezentata mai sus un mod de a aprinde gratarul!

BONUS: Asa NU!

V-am pus la dispozitie, pe parcursul articolului, 6 proceduri complete si eficiente pentru a pregati in mod corect carbunii pe gratar, adica felul corect de aprindere a acestora si momentul ideal cand acestia trebuie asezati pe gratar! Totusi, deoarece scopul nostru este de a va oferi toate informatiile necesare pentru evitarea oricarui pericol, iata si o serie de situatii de asa NU, atunci cand vine vorba de focul din gratar! Primul si cel mai important lucru ce trebuie stiut este sa eviti utilizarea alcoolului, benzinei, spirtului, petrolului sau a altor substance inflamabile pentru pregatirea focului! Acestea nu sunt un factor nociv doar pentru mediul inconjurator, ci si pentru calitatea vietii tale si a celor din jur!

Substantele mentionate mai sus pot afecta totodata si calitatea legumelor si carnii pregatite pe gratar, ele putand influenta in mod negativ sistemul digestiv!

Pe langa evitarea solutiilor inflamabile, te sfatuim de asemenea sa eviti pe cat posibil si utilizarea hartiei pentru aprindere, atunci cand dispui si de alte modalitati. Motivul? Faptul ca aceasta contine si alti aliati chimici si compusi, pe langa celuloza, care pot afecta in mod negativ calitatea carnii sau a legumelor de pe gratar. In plus, daca hartia este imprastiata din cauza vantului, aceasta poate declansa un incendiu de necontrolat!

Desigur, toate procedurile de aprindere recomandate sunt valabile doar in aer liber, ci nu in spatii acoperite, cum ar fi terasele cu copertina, foisor, balcon sau alte spatii inchise!

Daca stii cum, noi iti spunem si CU CE!

Ca sa poti pune in aplicare toate modalitatile de aprindere a focului prezentate de noi pe parcursul articolului, este esential sa folosesti carbunele potrivit, astfel putand sa te bucuri de un gratar de calitate! In cele ce urmeaza vei descoperi caracteristicile celui mai bun tip de carbune pentru gratarul tau:

Sa fie pe baza lemnoasa si sa nu aiba in compozitia sa petrol sau alte surse din zacamant! Daca citesti ambalajul si observi ca este mentionat doar ,,carbune”, fara a aparea tipul lemnului, atunci este foarte posibil ca materialul primar sa nu fie confectionat doar din trunchiul copacului, ci sa contina si ramuri, resturi vegetale sau alti compusi chimici! Prin urmare, acorda atentie deosebita instructiunilor de pe ambalaj pentru a sti exact ce fel de carbuni folosesti!

Sa nu fie produs pe baza de lemn coniferic! De ce? Pentru ca acest tip de lemn contine o cantitate considerabila de rasina, alimentele riscand astfel sa preia un gust amar si nu tocmai delicios! Daca iti doresti sa ai parte de un gratar plin de aroma, iti recomandam folosirea carbunilor pe baza de mesteacan sau frasin! Acestia sunt cei mai buni carbuni gratar.

Nu uita de calibrare! Aceasta trebuie sa fie perfecta, mai exact, carbunele trebuie sa aiba forma asemanatoare pumnului unui adult! Daca acesta este in schimb mult prea mare, sau mult prea mic, nu va da randament in arderea si mentinerea focului! Achizitioneaza mereu un sac de carbuni de dimensiuni medii, perfect pentru un gratar reusit!

Fii atent la ambalaj! Acesta trebuie sa fie in stare perfecta daca iti doresti niste carbuni de calitate. Daca ambalajul este deteriorat, atunci carbunii vor absorbi umezeala, fapt ce-i vor determina sa isi piarda din eficienta la aprindere sau la ardere!

Asadar, daca alegi sa tii cont de recomandarile noastre privind felul carbunilor si modalitatile de aprindere, cu siguranta te vei bucura de un gratar ca la carte! Intreaga experienta va fi una de succes iar calitatea mancarii nu va fi influentata de niciun factor!

Analizeaza cu atentie optiunile deoarece momentan pe piata exista o gama larga de tipuri de carbune, de la preturi mai mici, cum sunt sacii de 2-3 kg, si pana la carbunii premium, ambalati in saci de 9-15 kg, cum ar fi cei de la Big Green Egg, putand fi folositi de aproximativ 9 ori atunci cand folosesti un gratar ceramic Large!

Daca vrei sa te bucuri de o experienta premium si folosesti un gratar de calitate, cu capac, ce va fi supus multor utilizari, te sfatuim sa alegi si carbuni de aceeasi calitate ca a gratarului pentru a trai experienta gatitului la cel mai inalt nivel! In acest mod vei economisi si o suma de bani la fiecare utilizare a gratarului, cele cu capac contribuind la conservarea carbunelui pentru a fi utilizat de mai multe ori! Expertii in domeniul culinar spun si ei ca 30% din aroma unui preparat este data de calitatea carbunelui!

In concluzie, daca vrei sa fii sigur pe decizia ta si iti doresti sa te bucuri de o experienta inedita, iti recomandam sa achizitionezi un gratar profesional, carbuni premium si sa pregatesti cu atentie gratarul pentru utilizare, astfel incat sa te bucuri de preparate apetisante! Vei lasa impresia unui chef specializat in gatitul pe gratar iar cei dragi tie vor fi impresionati. Ia legatura cu cei de la seminee pefoc.ro si vei afla mai multe detalii!

Publică un comentariu

Comentariu