Ora de Mediaș
Știri în direct

Cum să nu ne infectăm cu covid 19 la cumpărăturile de sărbători – sfaturi de la un medic sibian

Faptul că ne aflăm în plină pandemie pare că nu-i sperie pe cei care au lăsat cumpărăturile de sărbători pe ultima sută de metri. Așa se face că magazinele sunt arhipline, la orice oră din zi. Ar fi de evitat aglomerațiile, pentru a evita cât se poate infectarea cu covid 19. Dar, dacă este neapărat să ajungeți într-un magazin zilele acestea, medicul sibian Egri Eduard vă dă câteva sfaturi despre cum să vă protejați cât mai bine împotriva infectării cu coronavirus.

În primul rând, cea mai importantă măsură pe care o putem lua, cel puțin la nivel personal, este evitarea aglomerațiilor. Pentru că în locurile aglomerate, unde se stă ”nas în nas”, sunt cele mai mari șanse de a ne infecta. ”Dacă vedem parcarea plină a unui magazin, să plecăm și să revenim mai târziu. Doar că în această perioadă e cam greu de găsit, din păcate, un interval orar în care să fie mai liber. Așa că de preferat este să alegem un magazin mai puțin aglomerat, pentru că acum se găsesc aproximativ aceleași produse în mai toate magazinele”, spune medicul de familie Egri Eduard.

Medicul sibian propune o altă soluție- piețele și producătorii locali. ”Este important ca în această perioadă să sprijinim micii producători. Așa că dacă avem posibilitatea să ne aprovizionăm de la ei, să o facem. Este mult mai sigur să mergem la un producător dintr-un sat, de exemplu, de unde să luăm carne și brânză, schimbul se face afară, deci riscul de contaminare este minim. În plus, recomand piețele. Sunt în aer liber, sunt producători locali, iar orice interacțiune în aer liber este preferabilă aglomerării dintr-un supermarket”, spune Egri Eduard.

Dacă însă trebuie neapărat să intrăm într-un magazin împreună cu alte sute de sibieni, trebuie să respectăm deja mega cunoscutele măsuri de protecție- să purtăm masca și să ne dezinfectăm mâinile. ”Aceste măsuri rămân în continuare valabile, oriunde ne-am afla. Masca de protecție trebuie purtată regulamentar, pentru a avea o eficiență cât mai mare. Mâinile trebuie dezinfectate la ieșirea din magazin și după ce s-a atins coșul de cumpărături. Dacă se folosesc mănușile, atunci când le punem să fie noi. Înainte de a se da jos trebuie dezinfectate, apoi le punem într-o punguliță pe care o aruncăm la coș, iar apoi dezinfectăm mâinile încă o dată”, sunt sfaturile medicului sibian.

Acesta mai spune că dacă se merge la cumpărături, să facă acest lucru un singur membru al familiei. ”Să meargă cu lista de cumpărături pregătită, să știe exact ce are nevoie, pentru a petrece cât mai puțin timp în magazin. să nu ducă copiii la cumpărături, să reducă cât mai mult timpul petrecut acolo. Să nu transforme mall-ul în muzeu”

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet