Muzeul Municipal Mediaș găzduiește o expoziție temporară cu fluturi. Cele peste 800 de specimene fac parte din colecția specialistului timișorean dr. Friederich Konig.

Expoziția cuprinde o mică parte, aproximativ 800 de fluturi, din colecția de insecte a Muzeului Municipal Mediaș care numără peste 10.000 de exemplare, dintre care 8 000 specimene de fluturi, încadrați în peste 1.600 de specii. Multe dintre aceste specii de fluturi au o valoare științifică ridicată, incluzând specii rare, pe cale de dispariție și specii protejate de lege.
O mare parte sunt fluturi autohtoni dar întâlnim și fluturi exotici, deosebit de frumoşi datorită desenului şi culorilor de pe aripi, care populează habitate îndepărtate sau greu accesibile cum ar fi pădurile ecuatoriale ale Africii, zone din Malaezia, China, America de Sud, Japonia, India. Fluturii, vieţuitoare fragile, strâns legate de habitatul în care trăiesc, sunt reali bioindicatori ai calităţii mediului respectiv.

Impresionanți datorită mărimii lor sunt fluturi apaținând familiei Saturnidae, considerați uriașii lumii fluturilor, cum este și molia Atlas (Attacus atlas). Pe de altă parte, expoziția conține și fluturi autohtoni, aparținând unor specii rare sau foarte rare, cum sunt: fluturele mărului lupului, fluturele mărului lupului balcanic și fluturele Apollo roșu.

Publică un comentariu

Comentariu