Focar de pestă porcină africană la Velț.  Unsprezece porci au murit iar alți 100 au fost sacrificați.

Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferent focarului și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș și Alba.

Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Velț cu o rază de 3 km, incluzând  localitatea: Velț.
  • Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.32 Darlos – jud. Sibiu; V.63 Târnăveni si F.V.62 Gănești – jud. Mures.
  • Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Velț , cu o rază de 10 km, ( cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile : Blajel, Păucea, Bazna, Mediaș,  Românești, Boian, Curciu și Valea Lungă  – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua și Cetatea de Baltă – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Seuca, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș.
  • Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlos și F.V.28 Bazna– din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei și F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și V. 62 Gănești din jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 100 porci, aceștia fiind uciși. Evaluarea animalelor şi produselor se va derula conform  HOTĂRÂRII nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Publică un comentariu

Comentariu