Două focare de pestă porcină africană au fost identificate în județul Sibiu. Unul dintre ele se află în localitatea Rășinari, iar celălalt în localitatea Boian, în apropiere de Mediaș. Zeci de porci au fost uciși.

„Ca urma a confirmării celor două focare, astăzi 06.01.2021 a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferente focarelori și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană”, informează Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Pentru focarul identificate în localitatea Rășinari, a fost adoptată decizia nr 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

Localitatile  aflate in zona de protectie sunt : RASINARI, CISNADIOARA si POPLACA jud. Sibiu . Fondul de vanatoare aflat in raza zonei de protectie este: F.V.21 Selimbar si F.V.12 Rasinari.
Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt:  : Cisnadie, Sibiu, Sadu, Rau Sadului, Cristian, Gura Raului, Orlat si Tocile – din jud. SIBIU.  Fondurile de vanatoare aflate in raza zonei de supraveghere sunt: F.V.10 Sadu si F.V.13 Gura Raului.

Animalele moarte au fost recoltate de catre DSVSA Sibiu si afluite la LSVSA unde s-a efectuat examenul necropsic si s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA Bucuresti in vederea confirmarii bolii, in conformitate cu  procedurile din Manualul Operational PPA Editia IV 2019.

Pentru focarul identificate în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

Localitatea aflata in zona de protectie este : BOIAN.
Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: Velt, Blajel, Paucea, Bazna, Medias, Tarnava, Colonia Tarnava,  Copsa Mica, Tarnavioara,  Chesler si Romanesti – din jud.Sibiu ; localitatile Craciunel, Faget, Tauni, Tatarlaua, Cetatea de Balta, Feisa, Jidvei, Capalna de Jos si Santamarie – din jud. Alba ; localitatile Deleni, Botorca si Cornesti din jud. Mures.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate si s-a intocmit dosarul de despagubire – 35 capete suine.

Cei 35 de porci  din exploataţie, ramasi in viata, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului.

Publică un comentariu

Comentariu