Ora de Mediaș
Știri în direct

FOTO Tradiția jocului #ȚURU merge mai departe

În prima zi de Paște, pe strada Stejarului din cartierul Moșnei, s-a desfășurat tradițional joc ”Țuru”.

De peste 90 de ani, jocul tradițional Țuru se desfășoară în municipiul de pe Târnava Mare în perioada sărbătorilor Pascale.

Jocul de „Țuru“ este specific orașului, Primăria Municipiului Mediaș a ales ca și programul artistic pregătit pentru această manifestare să fie susținut de dansuri populare și artiști locali precum Costel Popa, Emilia Muntean, Dan Filuț Tabără, Ansamblul folcloric ,,Purtata’’ Mediaș cu soliștii vocali: Diana Crețu, Bianca Crețu, Radu Dumitru și Grupul vocal ,,Cununa Blăjelului’’.

Jucătorii care s-au întrecut în competiția tradițională sunt coordonați de Dinu Bănceu, aceștia fiind atât cunoscători și practicanți, cât și simpli admiratori ai jocului. La finalul competiției, concurenții au fost premiați.

În fiecare an jocul de ţuru reuneşte oameni din toate cartierele Mediaşului, dornici să se vadă unii cu alţii, să vorbească, să-şi ureze creştinescul “Hristos a înviat”, să mai pună ţara la cale, sau amatori de-o plimbare în aer liber înainte de prânz.

Medieșenii de toate vârstele, pun an de an câte o cărămidă la consolidarea unei tradiții, care mai mult decât oricând pune accent pe spiritul comunității și pe unitatea ei. În acest an, la Țuru au luat parte 5 concurenți originari din Filipine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

  1. Loading...
  2. Turu spune

    Unde și când se mai joacă ‘turu’ ?