Într-o perioadă tulbure, în care atenția tuturor e focalizată pe realitățile, de multe ori dure din România, mai sunt oameni care își amintesc de ziua de 15 ianuarie, atunci când este omagiat poetul nostru național, Mihai Eminescu.
Astfel, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi informează că în perioada următoare organizează mai multe evenimente speciale pentru a celebra Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, notează AGERPRES.
La Muzeul „Mihai Eminescu” Iaşi, publicul va putea admira obiectul lunii ianuarie: o filă-manuscris cu exerciţii de semnătură ale poetului, din perioada în care acesta ocupa funcţia de director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, 1874-1875.
Potrivit unui comunicat de presă, totodată va fi lansată o nouă platformă online: eArhivă, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, începând, cu pagina dedicată lui Eminescu. Astfel va fi facilitat accesul la patrimoniul cultural naţional, prin punerea la dispoziţie a unor documente originale din Arhiva MNLR Iaşi.
În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale pe 14 ianuarie va fi anunţat câştigătorul concursului „Un chip pentru Eminescu”, lansat pe 1 decembrie 2020. Juriul MNLR Iaşi, format din Corina M. Irimiţă, Anca Maria Buzea şi Iulian Pruteanu, a selectat un singur portret al poetului, care va fi expus, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la Muzeul „Mihai Eminescu” Iaşi.
Conform sursei citate, MNLR Iaşi va lansa de Ziua Culturii Naţionale proiectul online de promovare a poeziei româneşti „VideoPoem”, realizat de Corneliu Grigoriu.
În primul episod, „Plutea o floare de tei”, muzeograful Muzeului „Mihai Eminescu” din Iaşi, Liviu Apetroaie, va recita „Semn 1” de Nichita Stănescu, poem dedicat lui Mihai Eminescu, în timp ce pe fundal pot fi vizualizate cele patru fotografii cunoscute ale poetului, aflate în patrimoniul MNLR Iaşi.

Publică un comentariu

Comentariu