Dosar penal și închisoare pentru furtul de lemn, indiferent de cantitatea furată. În plus, maşinile care transportă lemn tăiat ilegal vor fi confiscate. Sunt doar câteva din modificările aduse Codului Silvic aprobat de Parlament cu unanimitate de voturi. Măsurile vor intra în vigoare imediat după promulgare.

Una dintre cele mai importante modificări este pedeapsa cu închisoarea pentru orice furt de arbori, indiferent de prejudiciu, relatează ProTV.

Până acum, cine fura sub 5 metri cubi de lemn, adică un copac întreg, putea să scape doar cu o simplă amendă. Conform noilor reglementări, hoţul de lemne ar putea să stea închis între 6 luni şi 7 ani, în funcţie de gravitatea faptei. Dosar penal se deschide şi pentru furturi de puieţi sau chiar de pomi de Crăciun.

Ministrul mediului, Costel Alexe: „O dată cu aprobarea acestui nou Cod Silvic, furtul este furt şi el este pedepsit ca atare, iar eu sper ca toţi cei care se gândesc că ar mai putea tăia ilegal material lemnos din pădurile României să facă închisoare!”

O altă modificare extrem de importantă este legată de camioanele care transportă lemn. Acestea vor fi confiscate, în cazul în care se dovedeşte că transportul este ilegal.

Costel Alexe: „Vom confisca tot ce înseamnă mijloc de transport şi vreau să cred că toate acele 1.052 de dosare penale care au fost transmise către organele penale, doar în aceste primele luni din 2020, vor fi analizate, judecate apoi cu celeritate şi toţi cei care se fac vinovaţi vreau să cred că vor face închisoare”.

În rezervaţiile naturale, n-ar trebui să mai vedem tăieri la ras, adică pe suprafeţe mari, aşa cum am surprins în multe din reportajele noastre, iar evaluările de mediu vor fi obligatorii pentru tăierile planificate care au loc în arii naturale protejate.

Oamenii au liber la plimbările prin pădurile publice și private

Totodată, oamenii sunt liberi să meargă la plimbări cu bicicleta în pădure, fără să fie amendaţi dacă nu au acordul celor de la Romsilva – aşa cum era stipulat până acum.

„S-a scos o prevedere complet aberantă care, practic, nu ne mai lăsa se ne plimbăm liberi în pădure, să primim vreo amendă și să fim şicanaţi şi chiar agresaţi de personalul silvic. Este dreptul nostru al tuturor, este pădurea noastră, indiferent că e proprietate publică de stat sau privată” spune reprezentantul Agent Green, Gabriel Păun.

În plus, de acum înainte, avizul de transport este obligatoriu chiar şi pentru camioanele cu rumeguş sau biomasă. Acum doi ani, Inspectorul PRO arăta cum arborii de pe un versant întreg din Parcul Naţional Rodna au fost, pur şi simplu, tocaţi la faţa locului, iar urma lemnului a dispărut complet.

Mai mult, am demonstrat că marfa, provenită dintr-o tăiere ilegală, a ajuns la o mare fabrică de procesare, care a fost premiată de statul roman cu certificate verzi, pentru faptul că foloseşte biomasa – adică un produs care nu poluează.

 

Publică un comentariu

Comentariu