Medicii de familie au preluat în ultima perioadă o parte din pașii ce trebuie urmați atunci când cineva se infectează cu noul coronavirus. Pentru a nu mai merge direct la urgența spitalului și a ”sufoca” medicii de acolo, primii ce trebuie anunțați sunt medicii de familie. Ei vor îndruma pacientul în ce are de făcut mai apoi.

Sute de pacienți

De câteva săptămâni, numărul sibienilor care se prezintă la Serviciul Urgențe din Sibiu a crescut atât de mult, încât medicii de acolo fac față cu greu consultațiilor. Dar, reușesc totuși să se descurce, pentru că, spun ei, analizele unui pacient sunt făcute în maxim o oră. Dar, cozile din curtea spitalului se formează din cauza lipsei infecționiștilor. ”Cei care vin la noi cu un rezultat pozitiv sunt trimiși de DSP. Noi le facem analize, radiografie pulmonară și îi punem în așteptare pentru a-i vedea un infecționist. Sunt doi infecționiști în spital. Ca doi oameni să vadă atâția pacienți zilnic este infernal. Mai sunt și pacienții internați…așa că dacă cineva vine la spital dimineața, infecționistul îl va vedea după-masa sau chiar seara, timp în care el așteaptă. De aici aglomerația și cozile. Ideal ar fi să avem măcar doi infecționiști pe urgență, dar de unde să iei atâția oameni. Și ar mai fi ceva- standardizarea procedurilor”, spune Cotizo Draia, medic la Urgența de la Județean.

Medicii de familie primul pas spre normalitate

De curând s-a emis un ordin prin care cei care prezintă simptome specifice infectării cu coronavirus sau au un test pozitiv, iar starea lor generală este bună, să ia legătura cu medicul de familie, care îl va monitoriza la domiciliu. Acesta ar putea fi un prim pas către ”eliberarea” urgenței.

”În primul rând, cei care și-au făcut un test și a ieșit pozitiv, sau cei care au simptome sau au fost contacți direcți, să sune medicul de familie. În funcție de simptomatologie, de persoană, de mai multe criterii, medicul de familie va îndruma pacientul în ce are de făcut. Este de preferat, dacă starea generală este bună și pacientul se simte bine, să nu mai meargă la urgență. Pacientul să se prezinte la urgență dacă starea i se agravează, dacă se simte rău, are dificultăți de respirație”, este sfatul medicului de familie Egri Eduard.

Acesta vede o posibilă degrevare a Urgenței dacă s-ar crea mai multe centre de testare. ”Ar fi o variantă, dacă pentru test oamenii ar putea merge și în alte părți decât la urgență. Prin crearea unor centre de testare gratuită la indicația medicului de familie sau epidemiologului. Mă refer aici la cei asimptomatici sau cu simptome ușoare. Poate că merg acolo foarte mulți și din cauza faptului că în privat testele costă. Așa că organizarea unor astfel de puncte de testare poate că ar rezolva problema. Dar, până atunci, repet, soluția este ca pacienții să apeleze la medicii de familie, care în funcție de situație și de fiecare caz îi îndrumă acolo unde este necesar”, spune medicul.

 

Publică un comentariu

Comentariu