Ora de Mediaș
Știri în direct

Intemeiat acum șase secole de sași – Valea Viilor, un sat fascinant

La 14 kilometri de municipiul Mediaș, în inima Transilvaniei, exista un loc încremenit de timp.

Valea Viilor este o destinație de vacanță care îi fascinează deopotrivă pe turiștii români și străini, prin autenticitate, tradiții și arhitectură.

Deși la Valea Viilor nu există pensiuni, locuitorii acestui minunat sat sunt mereu bucuroși de oaspeți, pentru care întind mase bogate.

Aşezată între dealuri terasate, localitatea Valea Viilor a rămas raiul podgoriilor doar cu numele. În sat mai sunt doar trei dintre urmaşii saşilor de odinioară. Dar urmele vechii comunităţi se păstrează şi acum în micul muzeu al bisericii evanghelice din localitate.

Construit în secolul 14 de primii saşi stabiliţi în Valea Viilor, lăcaşul a fost declarat monument Unesco în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci pragul i-a fost călcat de turişti din toate colţurile lumii.

AGNETA WEBER, custode muzeu: Mulţi cer ghid care să vorbească engleză, germana, ungureşte româneşte. Să le explice.

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie de cei aproape două mii de oameni care mai locuiesc azi în Valea Viilor. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori.

În localitate nu există pensiune sau hotel. În schimb, turiştii sunt primiţi de localnici cu mese întinse şi mâncare tradiţională.

În anul Centenarului, Valea Viilor s-a înfrăţit cu un sat din Republica Moldova. Acum gospodinele fac schimb de reţete şi se întrec în probe de măiestrie spre satisfacţia tuturor. Cei care vor să viziteze Valea Viilor trebuie să ştie că cele mai apropiate unităţi de cazare sunt la 15 kilometri distanţă, în Mediaş, sau la Sibiu – la 30 de kilometri.

Sursă video: DACIA film

Comentariu

Nu mai esti conectat la internet