Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol, scrie recorder.ro

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Apă contaminată în mai multe localități din Sibiu

Potrivit jurnaliștilor de la Recorder, localitățile din Sibiu unde apa este contaminată sunt: Tilișca, Săliște, Gura Râului, Orlat, Axente Sever, Șeica Mare, Vurpăr, Sadu, Turnu Roșu, Porumbacu de Jos, Cârța, Bruiu, Ațel și Alma.

În aceste localități, o mulțime de indicatori de potabilitate, cum ar fi nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi, au înregistrat depășiri. Chiar dacă aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitățile respective este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită, ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețelele respective poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

De exemplu, la Șeica Mare, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: nitriti, amoniu, clor rezidual liber. În Vurpăr, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli, enterococi, clor rezidual liber, amoniu, numar de colonii la 37 grade. În Gura Râului, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli. La Sadu, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: amoniu, culoare, turbiditate.

Potrivit datelor indicate pe hartă, localitățile unde apa era potabilă în 2019 sunt: Tălmaciu, Poplaca și Dumbrăveni.

Situația este și mai copleșitoare: Multe localități sunt racordate la rețele care livrează apă contaminată pe post de apă potabilă, și tot la fel de multe localități nu sunt măcar racordate la apă curentă.

Localitățile din județul nostru în care, în anul 2019, nu exista rețea de apă sunt: Blăjel, Dîrlos, Hoghilag, Târnava, Brateiu, Laslea, Biertan, Moșna, Valea Viilor, Micăsasa, Șeica Mică, Mihăileni, Iacobeni, Meghindeal, Brădeni, Chirpăr, Alțâna, Slimnic, Ludoș, Apoldu de Jos, Poiana Sibiului, Roșia, Jina, Cristian, Rîu Sadului și Boița.

Publică un comentariu

Comentariu