În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, personalul cu atribuții din cadrul DSVSA SIBIU, a efectuat controale la un număr de 2 carmangerii, 6 restaurante, 14 magazine alimentare, 1 unitate procesare legume – fructe, 2 depozite alimentare, 3 unități tip supermarket, 1 patiserie, 2 fast-food, 3 pescării, 1 rulotă mobilă, 1 târg de produse alimentare, 2 comercianți persoane fizice.

Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării normelor sanitare veterinare privind igiena spațiilor, condițiile de funcţionare a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse de origine animală şi vegetală, precum și  a  unităţilor de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni agroturistice, cantine, cabane montane, unități de catering, fast-food, etc.).

Principalele deficiențe constatate sunt: manipularea necorespunzătoare a alimentelor, întreținerea spațiilor de lucru, depozitare și etichetare necorespunzătoare, neasigurarea trasabilității, comercializare alimente în locuri neaprobate sanitar veterinar, transport produse alimentare cu mijloc de transport neautorizat sanitar veterinar, neigienizat și nedezinfectat, comercializare de produse alimentare expirate.

În urma celor constatate, au fost aplicate un numar de 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 83800 lei, precum și 3 avertismente. De asemenea, a fost reținută oficial și denaturată în vederea neutralizării, cantitatea de 230 kg produse alimentare cu termen de valabilitate depăsit sau modificate organoleptic..

Totodată, inspectorii DSVSA SIBIU, au efectuat în colaborare cu lucrătorii IPJ SIBIU, Biroul Poliție Autostrăzi, 3 controale în trafic, în doua puncte stabilite, pe Autostrada A1, pe raza județului Sibiu.

Controalele au avut ca tematică, potrivit competențelor instituționale ale DSVSA SIBIU, verificarea respectării legislației sanitare veterinare privind protecția, bunăstarea animalelor și a normelor de biosecuritate pe timpul transportului, a transportului produselor alimentare de origine animală și nonanimală, toate acestea având ca scop final, protejarea sănătății publice și prevenirea transmiterii unor boli majore la animale sau de la animale la om.

Cu ocazia controalelor au fost verificate un număr total de 25 mijloace auto.

Principalele deficiențe constatate se referă la: transport animale vii ( păsări ), fără a se respecta normele de protecție și bunăstare în timpul transportului; transport de produse alimentare de origine animală cu mijloc auto neautorizat sanitar veterinar și neigienizat.

În cadrul acestor acțiuni tematice, ca urmare a constatării deficiențelor menționate, au fost aplicate un număr de 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16000 lei.

Aceste acțiuni de control tematic vor continua cu frecvență crescută in perioada imediat urmatoare.

Publică un comentariu

Comentariu