Frumoase la exterior, dar prea încărcate în conținut pentru elevii.

Așa arată manualele de pe care vor învăța elevii de acum în România. Ministrul Educației și-a asumat că se va ocupa de manuale, profesorii s-au pus pe treabă, fără a avea însă în spate o echipă de specialiști.

Singură scăpare, spun experţii în educaţie, este capacitatea profesorilor de a cerne informaţia la clasă.

Valentin Popa – ministrul Educaţiei: „Din punct de vedere estetic sunt foarte frumoase, din punct de vedere al conţinutului puţin cam încărcate, aşa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem”.

Este concluzia la care ministrul Educaţiei a ajuns astăzi, cu zâmbetul pe buze. Ceea ce înseamnă că peste 500.000 de elevi din clasele I – VI urmează să înveţe de pe manuale cu prea multe informaţii.

Cristian Greșanu, de la Uniunea Editorilor din România: „Ei şi-au propus un proiect foarte ambiţios Să se ocupe de toate manualele din România. Strict organizatoric, nu erau dotaţi să facă faţă unei asemenea munci”.

România plăteşte în jur de 3 euro pe un manual, mai puţin decât Bulgaria. Acest lucru, cumulat cu lipsa unei echipe de profesionişti, duce la un eşec garantat, sunt de părere experţii în educaţie.

Daniela Vişoianu – expert în educaţie: „Am putea să acceptăm că e nevoie de oameni dedicaţi care să fie autori de manuale. Dacă ministerul rămâne singurul autor de manuale, probabil că se va ajunge la o soluţie prin care experţi permanenţi dedicaţi trebuie angajaţi prin concurs de către editura didactică şi pedagogică”.

Manualele greoaie merg mâna în mâna cu programele încărcate, sunt de părere reprezentanţii părinţilor.

Iulian Cristache – președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Noi i-am atras atenţia ministerului în numeroasele dezbateri pe care le-am avut, avem un feedback negativ atât de la părinţi, cât şi de la profesori, cu programa şcolară încărcată. Mingea se află în curtea ministerului – refuzi acel manual, nu îl mai declari câştigător”.

Pentru cele 2,6 milioane de manuale pentru următorul an şcolar, ministerul Educaţiei va plăti aproximativ 24 de milioane de lei.

Publică un comentariu

Comentariu