Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o Ordonanță de Urgență care include mai multe măsuri de susținere a angajaților și patronilor afectați de criza generată de coronavirus.

A reglementat astfel posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii. De asemenea, a prevăzut acordarea unor indemnizații pentru zilieri și muncitorii sezonieri, scrie B1.

Executivul vine astfel în sprijinul mai ales a domeniilor în care declanșarea epidemiei a dus la restrângerea activității sau chiar întreruperea ei. Aproximativ 700.000 de persoane ar urma să beneficieze de aceste măsuri, iar impactul bugetar a fost estimat la 2,4 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Muncii, Guvernul a dat posibilitatea patronului să reducă, în perioada de stare de urgență/alertă/asediu, timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual, cu reducerea corespunzătoare a salariului. Reducerea timpului de muncă se stabilește pentru o perioadă de cel puțin cinci de zile lucrătoare consecutive.

„Pe această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale”, explică Ministerul, într-un comunicat transmis vineri seară.

Sumele se plătesc de angajator și se decontează ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din bugetul asigurărilor de șomaj.De asemenea, în perioada stării de urgență / alertă, persoanele care realizează venituri în regim independent vor putea beneficia de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Plata se va face de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere.

Zilierii din domeniile afectate de criză primesc de la stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Sumele vor fi plătite de beneficiarii lucrărilor, urmând ca acestea să fie decontate prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene.

„Guvernul a mai decis să acorde pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Angajatorul va plăti integral contravaloarea muncii și va deconta apoi 41,5% din sumă prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Banii vor fi virați în cel mult zece zile de la depunerea cererii.

Tot vineri, Guvernul a mai decis acordarea, o singură dată, a unei sume de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile, pentru achiziționarea de bunuri și servicii necesare desfășurării activității de acasă.

Banii se acordă prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2020.

„Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență”, a precizat Ministerul Muncii.

Tot în ședința de vineri, Cabinetul Orban a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede un spor de 40% pentru membrii comitetului director din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) și un spor de 30% pentru inspectorii sanitari care fac controale.

Publică un comentariu

Comentariu