În acest weekend, municipiul Mediaș sărbătorește 755 de la prima atestare documentară. Primarul Gheorghe Roman a postat pe pagina de Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Mediașului.
”Orice aniversare este un veritabil motiv de bucurie, cu atât mai mult atunci când este vorba desre o întreagă comunicate.
Încă o dată orașul nostru îmbracă haine de sărbătoare, de data această cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 755 de ani de la atestarea sa documentară din 3 iunie 1267. Așadar, după o perioadă de pauză, cauzată de măsurile de protecție și prevenție din timpul pandemiei, este firesc să reluăm evenimentele dedicate celebrării acestei zile speciale pentru Mediaș, pentru locuitorii săi, dar și pentru cei care îndrăgesc acest minunat oraș. A dovedit de-a lungul itmpului că este acel loc încărcat de istorie, de prietenie, de solidaritate, un veritabil oraș european remarcat întotdeauna prin specificul său propriu, deschis mereu celui care i-a trecut pragul și a încercat să-l descopere.
Suntem încântați că putem oferi în acest an, printr-un amplu eveniment organizat sub egida ”Mediaș – 755”, numeroase activități cultural-artistice dedicate întregului public medieșean, care se poate bucura de concerte și spectacole de o largă variietate, expoziții, lansări de carte, conferințe și multe alte surprize.
În închiere, doresc să transmit ”La mulți ani!” întregii comunități locale, dar și salutările noastre tuturor colaboratorilor, partenerilor și invitaților de pretutindeni, care au ales să se bucure alături de noi cu ocazia acestui moment aniversar deosebit pentru orașul Mediaș” este mesajul lui Gheorghe Roman, primarului municipiului Mediaș.
Zilele Mediașului – Irina Rimes și Connect-R cap de afiș. Programul complet al evenimentelor
Seria manfestărilor va fi deschisă în data de 3 iunie cu o serie de expoziții tematice, conferințe și lansări de carte, care se vor desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Mediaș, purtând titlul generic „MEDIAȘ – 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”.
Programul acestor manifestări va debuta de la ora 10:30 cu vernisajul expoziției Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România. Expoziția este realizată cu sprijinul filatelistului medieșean dl. ing. Liviu Pintican-Juga și cuprinde o serie de exponate filatelice dedicate savantului de renume internațional Hermann Oberth, considerat „părintele navigației spațiale”, dar și renumitului cosmonaut general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român participant la o misiune de cercetare în spațiul cosmic din cadrul programului internațional „Intercosmos”.
La ora 10:45 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Prețuiește pacea și independența României (Бережіть Мир та Незалежність Румунії), realizată de către jurnalistele ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush. Expoziția, considerată cu mare impact emoțional pentru public, surprinde prin imagini un întreg context internațional de mare actualitate, fiind totodată un puternic promotor al Păcii.
De la ora 11:00 se va desfășura conferința Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș. Tematica conferinței cuprinde date istorice despre una dintre cele mai importante instituții ale Aeronauticii românești, și anume Școala Tehnică de Aviație, care a funcționat la Mediaș o perioadă îndelungată de timp, între anii 1921 – 2004, contribuind la formarea a numeroase generații de aviatori și specialiști în domeniul aeronautic din România. În cadrul conferinței vor fi susținute o serie de prelegeri de către personalități din domeniul militar, precum general de Flotilă Aeriană (r) Viorel Andrei (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1990-1996), colonel (r) ing. Alexandru Gheorghiu (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1985-1989), comandor (r) Mircia Țiplea, dar și dl. Hugo Schneider.
Seria manifestărilor culturale va continua de la ora 12:00 cu două lansări de carte. Prima dintre acestea, Bunicii noștri, eroii noștri (volumul III), autor Dan Ramf, reprezintă o veritabilă lecție de istorie orală bazată pe mărturiile a numeroși veterani de război sau a deportaților în lagărele de concentrare. Al doilea volum, Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei, autor Octavian Isailă, reprezintă o pagină importantă din istoria orașului nostru și surprinde întreaga tradiție a viticulturii de la Mediaș de-a lungul timpului.
În cadrul acestor manifestări culturale și știintifice sunt invitați să participe personalități reprezentative din domeniu, atât pe plan local cât și național.
Tot în data de 3 iunie, programul artistic al festivalului va debuta, începând de la orele 15:00, cu demonstrații și recitaluri susținute de cluburi sportive, de dans și de canto din Mediaș, precum: Clubul Sportiv „Ippon”, Școala de dans „Teo’s Dance School”, Școala de balet „Veronica”, Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, precum și Clubul Copiilor Mediaș.