În urmă cu șapte ani, viața lui s-a schimbat pentru totdeauna, în urma unui accident în timpul antrenamentului la FC Utrecht, și a rămas paralizat.

Fostul fotbalist are parte, de o veste uriașă. Cercetătorii elvețieni au inventat un dispozitiv care l-ar putea ajuta să meargă din nou.

Deocamdată, acesta are câteva dezavantaje şi încă e în perioada de teste, dar previziunile sunt optimiste.

Concret, trei oameni de ştiinţă de la Școala Federală Politehnică din Lausanne au creat un dispozitiv care se poate implanta în jurul şirei spinării, de unde transmite semnale electrice din creier către picioare, notează BBC.

Până acum, invenţia a fost testată pe trei oameni despre care se credea că nu vor mai putea merge vreodată şi rezultatele au fost pozitive. Unul dintre cei care s-au bucurat de noul dispozitiv, elveţianul David Mzee, în vârstă de 30 de ani, a putut să se deplaseze chiar şi un kilometru.

Totuşi, dispozitivul funcţionează greu în afara laboratorului din Lausanne, iar semnalul electric pe care îl trimite poate deveni inconfortabil. De asemenea, poate duce la efecte secundare, dacă e folosit zilnic, şi, deocamdată, este foarte scump.

Potrivit sursei citate, dispozitivul elveţienilor va fi testat pe mai multe persoane din Europa şi SUA, începând cu anul 2021. Dacă rezultatele vor fi cele aşteptate, acesta ar putea deveni disponibil la scară largă.

Publică un comentariu

Comentariu