Nu numai italienii au turnul lor inclinat cu care se pot mândri, exista două turnuri şi în inima Transilvaniei care merita vizitate ori de câte ori ai ocazia.

Turnul Trompeților din cetatea Mediașului se numără printre primele zece construcții din lume ridicate înclinat, fiind, spun unii, chiar pe locul doi în lume, după mult mai celebrul turn de la Pisa. În spatele construcției turnului înalt de 68,5 metri se ascund însă câteva lege savuroase.

În urmă cu cinci secole, atunci când lucrarea a fost începută, oficialitățile din Mediaș își doreau ca turnul să rivalizeze cu turnul Sfântului Ștefan din Viena astfel că aproape de sfârșitul lucrărilor au decis să îl mai înalțe cu încă trei etaje, astfel că turnul a ajuns la înălțimea sa de astăzi.

Unul dintre cei care trăgea de funie, a văzut o domnișoară și a uitat să se mai oprească, astfel că turnul s-a înclinat în direcția opusă cu încă 2,29 de metri.

Turnul Trompeților și-a primit această denumire tot datorită înălțimii sale. După finalizarea construcției, turnul a primit în vârf alte patru turnulețe, pentru a arăta lumii că orașul Mediaș are și judecătorie. De asemenea, în vârful acestuia s-a constituit un punct de observație de unde se putea vedea împrejurul Mediașului la câțiva kilometri distanță.

În satul Ruși, la mijlocul drumului dintre Sibiu și Mediaș, turiștii pot vedea de la câțiva kilometri turnul înclinat al bisericii evanghelice din localitate. Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1741, iar alunecările de teren din apropierea bisericii au făcut că turnul se să încline câteva grade.

Acum 300 de ani, comunitatea saşilor a construit un ansamblu religios, având în centru biserica fortificată. Edificiul care a fost loc de refugiu pentru săteni în timpul luptelor din zonă, a trecut prin grele încercări: în 1846 se prăbușește vârful clopotniței, în 1858 biserica este afectată de un cutremur, apoi turnul este lovit de fulgere în 1944 și 1966. În 1955 și 1968 în apropierea bisericii apar alunecări de teren.

Prima biserică a localității Ruși construită probabil în secolul XIV a fost demolată și reconstruită în 1636. Tot atunci au dispărut și navele laterale și a fost fortificată. Zidul simplu ce înconjoară biserica a fost întărit cu mai multe turnuri, dar numai cel al clopotniţei a rezistat. Localnicii spun că în anul 1778 turnul a început deodată să se încline și nu s-a oprit decât după o sută de ani.

Ruși se află la 23 de kilometri de Sibiu, pe ruta spre cetatea medievală a Sighișoarei, adică Drumul Național 14. Până la biserica cu turnul înclinat este un drum scurt de piatră. Se poate vizita biserica și se poate urca și în turn, dacă turiștii cer cheia doamnei din sat care are grijă de biserică.

Publică un comentariu

Comentariu