În urma unei investiții în valoare de 269 milioane de euro, noua centrală termoeletrică de la Iernut a Romgaz va fi finalizată în 2020 și va funcționa cel puțin 30 de ani pe piețele enegertice din țară.

Directorul sucursalei de producere a energiei electrice Iernut, Călian Dorel, a declarat, marți, în timpul unei vizite la noua centrala termoelectrică de la Iernut, că acesta este cel mai important proiect al Romgaz, atât din punct de vedere al valorii investiției, cât și al complexității lucrărilor.

”În primul rând noua investiție e una benefică pentru Romgaz pentru că Romgaz are posibilitatea accesării piețelor de energie electrică și, totodată, această centrală e și de importanță strategică și pentru sistemul energetic național. Este o centrală nouă, modernă, o centrală de reglaj, care va contribui la o mai bună stabilitate a sistemului energetic, cel puțin în zona Ardealului și nu numai. Poate să aducă beneficii importante Romgazului și, mai departe, Romgaz poate fi un jucător competitiv pe piața de electricitate în România și chiar în zona țărilor vecine”, a spus Călian Dorel pentru Mediafax.

Termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2020.
”Noi considerăm că această centrală va funcționa cel puțin 30 de ani pe piețele energetice din România”, a mai spus Călian Dorel.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus, în cadrul prezentării investiției CTE Iernut, că până în prezent a fost o muncă foarte grea, însă construcția este necesară sistemului energetic românesc.

De asemenea, Balazs Bela, managerul de proiect, a declarat că centrala aflată în construcție are o putere instalată de 430 demegawați, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât și pentru sistemul energetic național.

”Venim cu un aport de putere într-o zonă deficitară a nord-vestului României. Este un proiect care în mare măsură înlocuiește un echipament și o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă (…) Aș putea să spun că tradiția energetică de la Iernut va fi continuată pentru următorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci pentru toată România”, a spus Balazs Bela.

În timpul vizitei de la Iernut, a fost prezentată atât centrala aflată în construcție, cât și cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii.

În anul 2016 Romgaz a desfășurat o procedură de atribuire prin licitație deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câștigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea ”la cheie” a proiectului de dezvoltare și modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor necesare și punerea în funcțiune.

Valoare investiției este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanțare nerambursabilă din Planul Național de Investiții.

Publică un comentariu

Comentariu