Vlad-Ilie Teodosiu-Păducel are 23 de ani și lucrează în cadrul Biroului de Investigații Criminale, structura furturi din locuințe. Atunci când nu prinde hoți, tânărul cântă muzică populară.

Muzica populară, o pasiune dobândită de la mama sa
Vlad s-a apucat serios de muzică la vârsta de 16 ani. A fost îndrumat să cânte și să îi încânte pe cei din jur de către mama sa, o iubitoare de folclor.

„Am început să cânt muzică populară acum aproximativ șapte ani, fiind îndrumat de mama mea. Nu am pe nimeni în familie care să cânte, însă mama este pasionată de tot ce înseamnă folclor. Iubește, practic, muzica populară. Când eram mic obișnuiam să cânt în corul bisericii și eram primul la colindat de sărbători, dar m-am apucat serios de treabă la vârsta de 16 ani”, povestește Vlad.

Își amintește și acum cu drag cum s-a simțit atunci când a urcat pentru prima data pe scenă. Se afla la Petrila, județul Hunedoara, orașul său natal. A cântat o jiană, iar publicul a fost surprins plăcut de prestația sa. „Valea Jiului, locul de unde vin eu, se aseamănă foarte tare cu Mărginimea Sibiului. De asta îmi place aici, fiindcă îmi aduc aminte de casă. Portul popular este și el extrem de asemănător”, mărturisește Vlad.

Parcursul său a fost unul frumos: a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Petroșani, timp de patru ani, și apoi a început să meargă la numeroase spectacole. A participat la Hermannstadt Fest, Vedeta Populară, Festivalul Ursul din Carpați, Festivalul Lucian Fărcașiu, Festivalul Rapsodia Munților și multe altele.

Tânărul polițist spune că nu s-ar vedea cântând alt gen de muzică. Își dorește să ducă mai departe tradițiile, dar și folclorul autentic românesc.

„Pot să spun că muzica populară reprezintă o mândrie pentru mine. Eu o văd ca pe o obligativitate morală, așa o percep, ca să pot să duc mai departe tradițiile și folclorul autentic românesc. Nu cred că există un alt mod de a mulțumi pentru o țară care chiar îți oferă totul: loc de muncă, oameni minunați, tradiții și folclor. Practic, tot ce ai nevoie”, spune, cu bucurie, Vlad.

A făcut „Dreptul” la Sibiu
La vârsta de 18 ani, Vlad a venit la facultate în Sibiu. Pe atunci, visul său era să devină magistrat, astfel că s-a înscris la Drept. În timp însă, dorințele lui s-au schimbat.

„Când eram mic, mi-am dorit să devin magistrat. La un moment dat, am hotărât să vin la Sibiu așa că m-am înscris la Drept. Am urmat cursurile facultății și pe final m-am hotărât să dau la Poliție, așa că m-am dus la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca. Eu așa m-am gândit că ar trebui să fie parcursul meu. Pentru profesia de magistrat ai nevoie de multă experiență de viață, dobândită în lucrul cu oamenii. O experiență pe care o acumulezi treptat, iar eu, aici, unde lucrez acum, o pot dobândi”, spune Vlad.

De un an e polițist la Sibiu
În urmă cu un an, Vlad devenea polițist la Sibiu. În data de 1 noiembrie 2018, acesta începea să lucreze în cadrul Biroului Investigații Criminale, fiind specializat pe furturi din locuințe. Tânărul mărturisește că aceasta este profesia pe care și-a ales-o și este gata să facă tot ce se impune pentru a nu întâmpina probleme în munca pe care o desfășoară.

Vlad spune că îi place meseria pe care și-a ales-o și, în acest moment, nu se vede făcând altceva. Tânărul polițist ne-a povestit cum a fost prima sa experiență pe teren, din perioada practicii. „Prima dată când am participat la o intervenție la fața locului operam în practică. Venisem de la Cluj la Sibiu, la Biroul de Ordine Publică, și țin minte că am fost trimis cu primul echipaj în Parcul Sub Arini, acolo unde fusese găsită o persoană decedată. Era a doua zi de când venisem în practică. Primul impact a fost de nedescris… Să iei toate măsurile, să protejezi locul faptei, sunt multe momente care te marchează. Cu timpul însă, ajungi să te imunizezi, pentru că asta e o profesie în care, dacă nu înveți cum să fii imun, nu ai cum să reușești”, mărturisește Vlad.

Tânărul spune că cea mai grea parte la meseria sa i se pare lucrul cu oamenii. „Confirm ce mi-a spus tatăl meu în urmă cu muți ani: e greu să lucrezi cu oamenii. La structura unde operez este nevoie să interacționez cu multe persoane”, mai spune polițistul.

În ceea ce privește colectivul în care își desfășoara activitatea, Vlad mărturisește că a avut o primire de nota 20+. „Am parte de un colectiv minunat, colegi pe care mă pot baza, care se străduiesc să facă un lucru bun pentru societate. Când au aflat că îmi place muzica populară, au fost foarte surprinși și m-au rugat să le cânt cu prima ocazie”.

Cum se îmbină poliția cu muzica
Vlad Teodosiu-Păducel spune că n-ar putea niciodată să aleagă între muzică și meseria de polițist. Ar fi prea greu pentru el, căci fiecare dintre cele două lucruri îi aduce bucurii și satisfacții.

Chiar dacă societatea se vede mai bine prin ochii unui interpret de muzică populară, decât prin ochii unui om al legii, Vlad spune că, în cazul lui, lucrurile se îmbină frumos. Munca îi aduce satisfacții, iar hobby-ul îi aduce bucurie în suflet. „Muzica apropie oamenii. De aceea pot să spun că, prin ochii unui interpret, societatea se vede mult mai bine. Din acea postură nu te lovești de problemele oamenilor, pe când în poliție, asta se întâmplă. Oamenii sunt câteodată nemulțumiți, tocmai de aceea e bine să te pui și în pielea lor. În altă ordine de ei, oricum ar sta lucrurile, orice meserie ai avea sau orice pasiune, important e să ai caracter. Totul ține de educație și de formarea pe care o ai. Ceea ce contează cu adevărat, indiferent de profesia pe care o ai, este să fii om. Așa spunea bunicul meu”,a  încheiat Vlad.

Publică un comentariu

Comentariu