Nereguli mari la Consiliul Județean Sibiu. Este vorba despre o țeapă de 80 de telefoane iPhone și un prejudiciu de 633.000 de lei. Instituția va angaja un avocat care să o dea în judecată pe fosta şefă a serviciului administrativ, Ana Kraus, responsabilă de aceste țepe.

„Așa cum a fost deja prezentat în mass-media, Consiliul Județean Sibiu va formula o plângere penală pentru identificarea celor responsabili de prejudicierea bugetului județului prin încheierea unor contracte de telefonie mobilă care nu au fost în fapt utilizate de angajații Consiliului Județean Sibiu, atât abonamente, cât și telefoane mobile. Este vorba despre contracte încheiate în luna octombrie a anului 2015 și suplimentate ulterior până în luna iunie 2016, prin acte adiționale semnate exclusiv de șefa Serviciului Administrativ din acea perioadă, așadar înainte de începerea mandatului actualei președinte a Consiliului Județean Sibiu – Daniela Cîmpean”, anunță reprezentanții CJ Sibiu.

Nereguli constatate de Daniela Câmpean în 2016
Constatarea unor nereguli în ce privește serviciile de telefonie – pornind de la sesizarea existenței unor facturi supradimensionate – a făcut-o chiar președinta a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, încă din primele luni de mandat, cu aproape un an înainte de verificarea efectuată de Curtea de Conturi în iunie 2017.
Încă din anul 2016 s-a constatat de către președinta Consiliului Județean, că șefa Serviciului Adminstrativ, avea împuternicire pentru a reprezenta Consiliul Județean Sibiu în relațiile cu operatorii de telefonie și încheiase acte adiționale la contractele inițiale cu două companii de telefonie mobilă, care nu trecuseră prin Servicul de Achiziție Publică al instituției.

În același timp, șefa Serviciului Adminstrativ avea calitatea de gestionar, fiind responsabilă conform mențiunilor din fișa postului de gestionarea contractelor de servicii printre care și cele de telefonie. Ulterior încetării contractului de muncă al șefei Serviciului Adminstrativ s-a constatat livrarea către Consiliul Județean Sibiu a unui număr mare de telefoane care nu au fost recepționate și înregistrate în evidențele contabile ale instuției. Facturile care însoțeau aceste terminale nu au fost prezentate pentru înregistrare în contabilitate. Faptul că nu s-a constatat lipsa acestora se datorează împrejurării că livrarea acestor telefoane nu necesita efectuarea de plăți, fiind acordate ca bonus conform prevederilor contractuale.

În septembrie 2016, facturile de telefonie care veneau la consiliu însumau în jur de 30.000 lei pe lună. În octombrie 2016, conducerea Consiliului Județean Sibiu a inițiat primele notificări, în scopul identificării: tuturor numerelor de telefon, echipamentelor / terminalelor acordate instituției sau achiziționate de aceasta, dar și în scopul modificării clauzelor contractuale pentru renunțarea la serviciile neutilizate.

Măsuri luate pentru reducere costurilor
Ca urmare, la solicitarea Consiliului Județean Sibiu, au fost închise la data de 08.11.2016, 25 de abonamente, apoi alte 50 la data de 10.01.2017, 59 de abonamente în 16.03.2017, 13 abonamente și 20 stick-uri de date la 19.07.2017, toate acestea fiind realizate prin act adițional de șefa Serviciului Adminstrativ, nerepartizate și neutilizate efectiv de angajații Consiliului Județean Sibiu.

Daniela Cîmpean a dispus și o analiză internă în luna septembrie 2016, din care reiese că rezilierea totală a contractelor înainte de perioda minima contractuală (care în urma actelor adiționale era în unele cazuri până în anul 2018) la data 01.09.2016, ar fi cauzat un prejudiciu mai mare în bugetul județului decât ducerea lor la termen: taxa de reziliere se ridica la suma de 62.305,56 Euro (cu TVA inclus) față de 32.966 Euro dacă se achitau până la finalizarea contractelor. Prin urmare, conducerea Consiliului Județean Sibiu a decis să negocieze cu cele două companii de telefonie mobile, închiderea abonamentelor înainte de ajungerea la termen, acțiune care a condus la reducerea în fapt.

O altă măsură imediată luată de conducerea Consiliului Județean Sibiu a fost eliminarea oricăror împuterniciri pentru angajații instituției, de genul celei de care beneficiase șefa Serviciului Adminstrativ, pentru a preveni repetarea unor astfel de pejudicii. Daniela Cîmpean a dispus în 26 octombrie 2016 o procedură internă care obliga parcurgea procedurii de achiziție publică pentru toate contractele prin SEAP.

Drept urmare, suma care se plătește în prezent pentru telefonia fixă și mobilă de către Consiliul Județean Sibiu este de 6 ori mai mică și se situează în jurul sumei de 4.700 lei (4.692 lei cu TVA inclus este valoarea facturii din ultima lună), iar contractul a fost atribuit în urma unei licitații publice.

Consiliul Județean Sibiu a realizat până la acest moment demersuri în materie civilă pentru recuperarea prejudiciului, însă ca urmare a finalizării dosarului prin Hotărâre definitivă, instanțele de dreptul muncii au apreciat că probele pe care le-a putut admnistra Consiliul Județean Sibiu în cadrul procesului civil nu sunt suficiente pentru a dovedi vinovăția fostei șefe a Serviciului Admnistrativ. Pe cale de consecință s-au început demersurile pentru fundamentarea unei plângeri penală, în cadrul cercetării penale putându-se administra cu ajutorul organelor de anchetă și probe pe care Consiliul Județean Sibiu nu le deține și nu le-a putut prezenta în cadrul acțiunii civile.