Compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani nu o să mai fie prelungită după 31 decembrie. Decizia va fi aprobată de Guvern în ședința de miercuri.

Executivul anunțase deja că ia în calcul eliminarea acestor beneficii pentru şoferi, după ce motorina şi benzina s-au ieftinit în ultimele săptămâni, relatează Euronews.

Compensarea de 50 de bani pentru un litru de carburant a fost anunțată de Guvern în vara acestui an, pe fondul creșterii puternice a prețurilor, când un litru de motorină a depăşit pragul de 9 lei.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, operatorii de benzinării care acordă de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant beneficiază de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura, luată inițial pentru trei luni, a fost prelungită în septembrie până la 31 decembrie.

Premierul Ciucă: Compensarea ar putea fi reintrodusă, dacă prețurile cresc

Anunțul privind suspendarea măsurii de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.

„Totodată, prin programul -Sprijin pentru România- ne-am asumat să protejăm populația vulnerabilă. Au fost măsuri prin care am asigurat sumele necesare pentru persoanele defavorizate, am luat decizia ca și prin programul din 2023 să luăm aceste măsuri și să ne asigurăm că la nivelul Guvernului acoperim toate deciziile care să vină în sprijinul populației.

Sigur, au fost o serie de măsuri care au vizat copiii și tinerii cu condiții modeste, au fost majorate bursele și aprobate măsuri sociale care să dea șansa fiecărui copil la educație și o viață mai bună, am extins programul -Masă caldă în școli- și am extins programul pentru rechizite și îmbrăcăminte.

Sunt măsuri care au vizat compensarea prețurilor la energie, a fost o întreagă serie de decizii care s-au concretizat cu un preț reglementat pentru anul 2023 și din analiza noastră, sperăm că prin această predictibilitate să asigurăm scăderea inflației pentru 2023.

Vorbim și de compensarea prețurilor la carburanți, dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată ca la sfârșitul anului prețul carburantului a ajuns la un preț asemănător cu cel de dinainte ca măsura să fie decisă și trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie nu va funcționa. E o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca atunci când prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și susținere la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Publică un comentariu

Comentariu