Având în vedere că prețul petrolului Brent, este situat în prezent la un nivel de peste 80 dolari/baril, prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20 de bani pe litru în ultimele două săptămâni.

Aceste scumpiri vor continua să crască, companiile de pe piața autohtonă ne transferând încă în totalitate în preț efectul scumpirii materiei prime.

Vineri, Rompetrol a scumpit atât benzina, cât şi motorina, cu 2 bani pe litru. Astfel, dacă pe 3 mai, la staţia Rompetrol de pe Şoseaua Mihai Bravu un litru de benzină costa 5,56 lei, iar unul de motorină era 5,69 lei, vineri acestea puteau fi achiziţionate de şoferi cu 5,76, respectiv, 5,88 lei pe litru. Cu numai o zi înainte, Rompetrol efectuase o scumpire similară, informează news.ro

În aceeaşi zi, la staţia OMV Petrom de pe aceeaşi Şosea Mihai Bravu, un litru de benzină era tranzacţionat cu 5,7 lei, iar unul de motorină, cu 5,82 lei. Pe 3 mai, la aceeaşi staţie, benzina costa 5,55 lei/l, iar motorina, 5,64 lei/l. Joi, OMV Petrom a scumpit atât benzina, cât şi motorina cu 4 bani pe litru.

Cotaţiile petrolului au depăşit, joi, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani şi jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancţiunilor economice de către SUA, iar avansul petrolului ar putea să continue.

Noul embargo impus Iranului de către SUA ar putea reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să ţintească un preţ al petrolului mai ridicat, suma obţinută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril.

Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preţ, bugetul său fiind dependent de preţul ţiţeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preţ de referinţă preţul petrolului.

Ca urmare, estimările privind preţul petrolului au fost revizuite. OMV Petrom, de exemplu, şi-a revizuit considerabil estimarea privind preţul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotaţie pe care şi-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

Şi Banca Naţională (BNR) şi-a modificat recent estimările referitoare la preţul ţiţeiului Brent, la 71,6 dolari/baril în trimestrul 2 din 2018, cu 5,4% mai mult faţă de proiecţia anterioară.

În ultimul an, combustibilii s-au scumpit cu peste 20%, în principal că urmare a majorării accizelor din toamnă anului trecut şi a aprecierii cotaţiilor petrolului. În vara anului trecut, în momentul anunţării intenţiei Guvernului de a reintroduce supraacciza, un litru de benzină era tranzacţionat la 4,5-4,55 lei, iar unul de motorină la 4,6-4,65 lei.

Publică un comentariu

Comentariu