Punctul amendă pentru abaterile rutiere este influențat de salariul minim pe economie. Însă de anul viitor situația ar putea sta altfel.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere, scrie ziare.ro.

„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Guvernul Ciucă a anunțat că va plafona în continuare, în 2023, punctul-amendă la 145 de lei – valoare la care este plafonat din anul 2017, potrivit Bugetul.ro.

”La articolul 98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2^5) se introduce un nou alineat, alineatul (2^6), cu următorul cuprins: „(2^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei”, se arată într-un proiect de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul României.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice, conform avocatnet.ro.

Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Publică un comentariu

Comentariu