Ora de Mediaș
Știri în direct

Recomandările OMS – Copiii de peste 12 ani ar trebui să poarte masca de protecție în aceleași condiții ca adulții

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea măștii de protecție de către copiii de peste 12 ani în aceleași condiții ca adulții.

Reprezentanții organismului internațional a publicat noile recomandări, vineri, în baza concluziilor unui grup multidisciplinar de experți internaționali care a studiat modul în care noul coronavirus se transmite la copii, ținând cont totodată de factori precum diferitele etape de dezvoltare ale celor mici și nevoile lor psihosociale, relatează B1.

OMS  recomandă purtarea măștii de protecție de către copiii de peste 12 ani, în aceleași condiții ca adulții

Astfel, OMS “recomandă portul măştii copiilor de 12 ani şi peste în aceleaşi condiţii ca adulţii, în special atunci când nu pot garanta o distanţă de cel puţin un metru faţă de ceilalţi şi dacă transmisia este generalizată în zona respectivă”.

Pe de altă parte, copiii mai mici de 5 ani nu ar trebui să poarte mască de protecție, se mai precizează în recomandările OMS.

Cât despre cei cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, în cazul lor decizia de purtare a măștii ar trebui luată în funcție de capacitatea fiecăruia de a folosi corect și în siguranță masca, precum și de gradul de transmitere a noului coronavirus în zona în care acești copii locuiesc.

Reprezentanții OMS mai precizează că masca nu ar trebui să fie obligatorie în cazul copiilor cu handicap sau a celor diagnosticați cu tulburări de dezvoltare sau alte probleme de sănătate. În situații de acest fel o decizie ar trebui să fie luată în funcție de fiecare caz în parte.

Masca nu trebui să fie purtată nici de copiii care fac sport sau practică diverse activități fizice, dar în aceste cazuri trebuie respectată cu strictețe regula distanțării, se mai arată în recomandările OMS.

Toate aceste recomandări sunt însoțite și de mențiunea că adulții trebuie să verifice modul în care copiii poartă măștile de protecție și să se aigure că acestea au dimensiunile potrivite pentru cei mici.

Care este situația în România

În România, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Regula a fost impusă începând din 15 mai, odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă.

Totodată, Comitetul Național pentru Stuații de Urgență (CNSU) a stabilit că autoritățile locale pot decide impunerea obligativității purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise aglomerate.

”Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare – stațiile de autobuz, peroanele – falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a Comitetului județean pentru Situații de Urgență sau al Municipiului București. Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară, stabilită în condițiile legii”, se arată în hotărârea CNSU din 29 iulie.

De altfel, în multe județe ale țării, autoritățile au instituit obligativitatea purtării măștii și în spațiile publice deschise, aglomerate.

Totodată, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că începând din toamna, toți elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor purta masca și în sălile de clasă, în timpul orelor de curs.

„Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii vor se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel”, a declarat recent Nelu Tătaru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet