Anotimpul friguros e aproape aici! Ai decis ca acesta este momentul oportun pentru a curata cosul de fum? Cu cat vei amana mai mult, cu atat va fi mai dificil sa ai parte de ajutorul unui cosar autorizat si cu experienta in domeniu, din moment ce acestia sunt cei mai solicitati in aceasta perioada a anului! Venim in ajutorul tau cu o serie de modalitati prin care poti curata eficient cosul de fum, unele fiind mai potrivite si avand un randament mai mare, altele, metode mai traditionale, fiind mai ineficiente mai ales din moment ce domeniul termic a cunoscut o dezvoltare in ultimii ani!

Exista posibilitatea ca metodele babesti, transmise din generatie in generatie sa nu ma dea dovada de aceeasi eficienta in vremurile noastre din cauza faptului ca oamenii nu mai detin aceeasi indemanare, cum o faceau bunicii sau strabunicii nostri! Acest fapt poate duce adesea la diferite frustrari sau poate da nastere chiar si mai multor complicatii! Prin urmare, curatarea cosului de fum de posibilele depuneri sau gudron poate fi efectuata prin metode traditionale sau prin anumite solutii profesionale, mai inovative, pe care ti le punem la dispozitie in cele ce urmeaza!

Ce factori cauzeaza infundarea cosului de fum?

Pentru a solutiona orice problema aparuta, in mod eficient si definitiv, mai intai trebuie sa fim atenti la factorii declansatori ai infundarii cosului de fum si, automat, ineficienta acestuia sau chiar riscul auto-aprinderii prin evacuare! Acest fapt este de cele mai multe ori cauza care sta la baza declansarii unor incendii devastatoare:

➡️ Constructia efectuata in mod neprofesional sau gresit poate duce la infundarea cosului de fum;

➡️ Prezenta condensului acid care rezulta ca urmare a arderilor si poate determina dislocarea caramizilor, cosul fiind astfel infundat. Cel mai adesea, acest fapt se observa in cazul centralelor si sobelor pe gaz;

➡️ Existenta unor cuiburi de pasari in incinta hornurilor in timpul sezonului calduros poate determina infundarea cosului;

➡️ Panzele de paienjeni care pot adaposti frunze sau diverse hartii si ambalaje luate de catre vant pot actiona ca un adevarat dop in interiorul cosului de fum;

➡️ Folosirea unui combustibil lemnos ce contine o umiditate mai mare de 20%;

➡️ Diversele improvizatii sau materiale de slaba calitate in constructia cosului;

➡️ O intretinere necorespunzatoare sau omiterea curatarii periodice conduc mai mult ca sigur la infundarea cosului de fum.

Ce determina importanta curatarii hornurilor?

➡️ Daca hornul nu este curatat periodic, acest lucru poate declansa incendii grave din cauza faptului ca depunerile de funingine sau alte reziduuri determina infundarea lui;

➡️ De asemenea, eficienta dispozitivului are si ea de suferit, acest lucru influentand scaderea randamentului atunci cand cosul de fum este infundat;

➡️ Sanatatea poate fi de asemenea afectata prin omiterea curatarii hornurilor, ducand la un risc de intoxicare cu monoxid de carbon atunci cand cosul este blocat, fumul fiind un factor periculos, dat fiind faptul ca nu mai poate fi aerisit.

P.S. Mosul nu poate ajunge in Ajun daca nu are un cos de fum curat! ☺

3 moduri simple prin care se poate curata cosul de fum

Vorbim in general de 3 moduri populare si des folosite in curatarea canalului de evacuare al sistemului termic! Primele doua reprezinta modalitati traditionale, utilizate inca din cele mai vechi timpuri pentru intretinerea cosului de fum, cea de-a treia facand parte din categoria solutiilor chimice, adica o modalitate mai agresiva care da dovada de o eficienta mai crescuta in lupta contra gudronului si a depunerilor medii! Ultima categorie este reprezentata de curatarea mecanica, efectuata in mod profesional si periodic de catre un cosar/hornar autorizat in domeniu si cu experienta!

Metode populare
Incepand cu cele mai indepartate timpuri, oamenii stiau cum sa faca fata  depunerilor de funingine aparute in cosurile de dimensiuni mari, cu ajutorul diferitelor metode si tehnici de curatare. In mod sigur, serviciile de curatare si intretinere erau valabile si in acele timpuri, dar nu toata lumea putea avea parte de ele cu usurinta. Acest fapt a facut ca, de cele mai multe ori, oamenii sa se foloseasca de mijloace simple si domestice, cum ar fi utilizarea sarii sau a cojilor de cartofi.

Curatarea chimica a cosului
In cazul procesului chimic de curatare ne referim la diverse solutii, prafuri, pulberi si brichete tip bustean care ajuta la curatarea cosului de fum. Atunci cand  sistemul este incalzit, pulberile sau solutiile sunt introduse in foc iar substantele regasite in ele inmoaie funiginea, aceasta fiind eliminata prin procesul de evacuare treptata. Exista totusi un factor de risc si anume acela ca depunerile ce se desprind in procesul de curatare chimica pot cadea jos pe canalul de evacuare, sau exista posibilitatea redepunerii acestora pe partea inferioara a hornului. Asadar, cel mai bun mod de a folosi aceste proceduri chimice este pentru prevenire si mentenata periodica, curatarea profesionala necesitand tehnici mai avansate!

Metoda mecanica

In general, aceasta metoda este efectuata de hornari sau cosari care prezinta experienta si profesionalism si care sunt atestati! Curatarea poate fi realizata de la inaltime (de pe acoperis, ustensilele de curatare actionand de sus in jos) sau, in cazurile in care este posibil, de la nivelul solului, cu ajutorul tijelor flexibile sau a periilor special fabricate pentru curatarea hornurilor. Prin aplicarea unei astfel de metode, ai siguranta ca intregul proces de curatare a fost realizat corespunzator, cosarul avand obligatia sa elibereze o adeverinta care sa dovedeasca acest lucru. Astfel, nu mai e necesar sa iti faci griji in legatura cu eficienta si functionarea corespunzatoare a sistemului termic.

METODELE POPULARE
Sarea

Este una dintre cele mai des intalnite si utilizate tehnici inca de pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri, fiind varsata peste combustibil in timpul arderii! Cu toate acestea, sarea poate fi folosita mai mult ca un element de preventie a formarii funinginii, decat de tratare a acesteia. Evacuarea are nevoie de o curatare profesionala ca mai apoi sa se utilizeze sarea pentru intretinere! Facand lucrurile in alta ordine sau fara a apela la un hornar, poate determina o curatare necorespunzatoare!

Totusi, metoda prezentata poate dovedi o oarecare eficienta in prevenirea si curatarea funinginii din horn, folosirea in mod constant a sarii determinand reducerea depunerilor de funingine chiar si cu o mana de sare! Cu toate acestea, atunci cand vorbim de cantitati mai ridicate de funingine, metoda nu va face fata!

Naftalina

O a doua modalitate accesibila si rapida este curatare cos fum cu naftalina, fiind de ajuns aruncarea a 1-2 pastile pe foc. In acest mod, funiginea se va desprinde in momentul combustiei, va ajunge in foc si va arde, aceasta fiind mai apoi eliminata prin intermediul canalului de evacuare. Si aici putem aminti un aspect nefavorabil si anume ca aceasta are un miros puternic iar de cele mai multe ori va fi nevoie de o perioada de cateva zile pentru a disparea, dupa realizarea procedurii!

Cojile de cartofi

O alta metoda babeasca pentru a impiedica aparitia funinginii este data de utilizarea cartofilor obisnuiti, mai precis a cojii lor! Cu toate acestea, pentru a accelera operatiunea, poti taia felii intregi de cartofi care mai apoi vor fi aruncate pe jar. In cazul in care focarul prezinta dimensiuni mari, va necesita o cantitate mai ridicata de coji insa, in general, se utilizeaza o galeata de coji de cartofi pentru rezultatele dorite.

Procedura este una simpla, mai exact, focarul bine incins duce la arderea rapida a cojilor, amidonul evaporandu-se in combustie si dizolvandu-se pe peretii evacuarii. In acest fel, se va realiza desprinderea funiginii superficiale si prevenirea aparitiei unui strat nou. Cel mai adesea, procedura de fata are loc inainte de curatarea mecanica pentru a facilita intregul proces. 

Recomandarile nostre pentru o curatare si intretinere corespunzatoare a hornului

Iti recomandam sa utilizezi metodele populare doar in cazul mentenantei hornului si nu pentru realizarea procesului de curatare a acestuia! Cu toate ca erau folosite in mod constat de oameni in trecut, odata cu progresul tehnologic, solutiile moderne au devenit mult mai eficiente, acestea putand fi aplicate in 2 pasi simpli:

In primul rand, un horn bine intretinut are nevoie de o curatare mecanica profesionala, efectuata de personal calificat, de catre hornari sau cosari profesionalisti si cu experienta in domeniu. Astfel, se va efectua o curatare totala a canalului de evacuare (de la baza legaturii cu focarul, pana la finalul cosului), indiferent ca este realizata de la sol sau de la inaltime!

In al doilea rand, este necesara folosirea diferitelor solutii pentru intretinerea si mentenanta curatarii profesionale efectuate initial de catre cosari autorizati. Aceste solutii sunt aplicate peste jarul din soba sau semineu ieftin, arderea lor degajand un volum considerabil de gaze cu rol de impingere a funingilor existente pe peretii interiori ai cosului!

Putem observa o gama tot mai diversificata de solutii si prafuri speciale, destinate unei curatari eficiente a cosului de fum sub forma de pulberi, lichide sau brichete tip buturuga. In procesul de ardere, acestea sunt aruncate in focar sau in cuptor, combustia favorizand eliberarea de substante inofensive pentru oameni dar cu un impact puternic asupra depunerilor de gudron, funingine, inlaturand orice tip de depunere de pe peretii canalului de fum!

In videoul de mai jos poti observa o selectie de solutii, prafuri si pastille de curatare pe care ti le punem la dispozitie si pe care le consideram produse cu eficienta mare, regasite in catalogul PE FOC:

https://www.youtube.com/watch?v=lsV4s_a2Ukg/

Daca esti satul sa incerci tot felul de metode invechite, din batrani (naftalina, sare, coji de cartofi, etc.), care nu prezinta aceeasi eficienta in curatarea cosului de fum, sfatul nostru este sa optezi pentru metode de intretinere profesioniste si garantate de producatori renumiti in domeniul termic, precum solutiile anti-gudron, pudra, peleti, buturuga sau pliculete curatare soba, seminee pe lemne sau centrale pe peleti, precum si alte tipuri de surse racordate la horn.

  1. Pudra concentrata pentru intretinerea cosului de fum

Ne referim la un compus chimic ce prezinta o concentratie ridicata (sub forma de praf/pudra) de curatare, grabind procesul de descompunere a depunerilor de gudron, funingine sau alte feluri de depuneri minore pe suprafata cosului de fum sau in interiorul camerelor de ardere! Atat in timpul folosirii pudrei cat si dupa finalizarea procesului de curatare, depunerile se vor desprinde, fiind mai apoi eliminate de catre utilizator, partea de depuneri ramasa fiind descompusa si evacuata odata cu fumul!

Avantaje:

–           Factor favorabil in indepartarea funinginii si a gudronului prezent pe cosul de fum intr-un mod facil si garantat!

–           Este perfecta pentru toate felurile de hornuri.

–           Un produs a carui eficienta in timp este garantata.

–           Prezinta certificat emis de institutul de certificare UE independent.

 

Care este modul de utilizare a pudrei concentrate?

Se introduce 1 lingura (in cazul in care sursa de caldura are o putere de pana la 18-20 kW) sau 2 linguri (atunci cand sursa de caldura depaseste puterea calorica de 20 kW) in incinta camerei de ardere inainte de aprinderea focului. Recomandarea noastra este ca la primele utilizari sa adaugati praf la fiecare aprindere, urmand ca dupa 10 utilizari sa folositi substanta doar la fiecare 4 sau 5 aprinderi.

  1. Pliculete concentrate pentru intretinerea hornurilor

 

Utilizarea pliculetelor concetrate amplifica procesul de descompunere a depunerilor de gudron si funingine de pe peretii cosului de fum sau din incinta camerei de ardere! De fiecare data cand sunt folosite pliculetele curatare soba, dispozitivul termic se bucura de o mentenanta cat mai optima si eficienta.

Piculetele se regasesc ambalate individual, in diferite cantitati, in functie de puterea in kw a sursei termice pentru care sunt folosite, adica:

–           Pliculete de 5 gr pentru surse intr 2-6 kW;

–           Pliculete de 18 gr pentru surse intre 7-14 kW;

–           Pliculete de 50 gr pentru surse intre 18-20 kW;

Ce dispozitive racordate la cos pot beneficia de utilizarea acestor pliculete?

Vorbim de o gama diversificata de dispozitive ce pot beneficia de pe urma utilizarii acestor pliculete cum ar fi seminee pe lemne, cu focar inchis/deschis, termoseminee (tip centrala), dispozitive pe peleti, sobe pe lemne, centrale pe lemne simple/cu gazeificare (fara condensare), gratare sau cuptoare de gradina (simple/ceramice), incorporate sau construite!

  1. Peleti concentrati pentru mentenanta surselor termice

Fiind comercializati sub forma de granule cu concentratie mare (formate din rasina speciala pentru curatare, amestecate cu bucati de lemn prin presare), pastile de curatat soba tip peleti au efecte benefice in mentenanta si curatarea corecta a surselor termice, determina cresterea eficientei termice si reducand consumul de combustibil!

Seria de componente care pot fi intretinute si curatate, prezente in structura semineelor, sobelor pe lemne sau a termosemineelor sunt urmatoarele:

–           Arzator;

–           Schimbator de caldura;

–           Cos fum ceramic si burlane de legatura;

–           Sticla.

Cele mai multe dintre componentele amintite pot fi accesate doar prin demontarea dispozitivului insa peletii oncentrate au capacitatea de a ajunge in locuri greu accesibile, desfacerea echipamentului nemaifiind necesara!

Mod de UTILIZARE:

Se incepe cu introducerea granulelor in rezervorul pe peleti al dispozitivului termic, acestea asigurand curatarea constanta a camerei de ardere si a traseului de fum cand sunt utilizate frecvent. Compozitia granulelor include cristale speciale care in procesul de ardere elimina materiale active ce amplifica descompunerea depunerilor de funingine de pe componentele interioare si de pe canalul de evacuare al hornului!

–           In cazul surselor de incalzire pe peleti cu o putere de pana la 10 kW se utilizeaza 250g de granule de curatat care se introduce in rezervorul pe peleti, intregul proces fiind reluat dupa fiecare 200 kg de combustibil consumat!

–           In cazul surselor de incalzire pe peleti cu o putere de 10kW pana la 20 kW, se utilizeaza 250 kg de granule introduse in rezervorul de pe peleti, urmand ca procedura sa se repete dupa fiecare 100 kg de combustibil consumat.

Avantaje:

–           Amplifica durabilitatea in timp a dispozitivului termic;

–           Cresc eficienta sursei termice;

–           Maresc randamentul si capacitatea termica;

–           Favorizeaza siguranta sursei de caldura;

–           Reduc considerabil consumul de combustibil.

 

  1. Buturga de intretinere a cosului de fum

 

Este folosita inprocesul de intretinere a cosului de fum, fiind un factor benefic in lupta impotriva  depunerilor de catran (gudron) si funingine prezente la interiorul hornului, observate in urma arderii combustibilului intr-un timp indelungat. Recomandarea noastra este ca aceste depuneri sa fie indepartate in mod periodic deoarece obstructioneaza hornul, diminueaza tirajul si presupun chiar riscul intoarcerii fumului in incapere! In acelasi timp, catranul reprezinta o substanta inflamabila care favorizeaza procesul de autoaprindere a cosului de fum si automat izbucnirea unui incendiu!

CARE ESTE PRINCIPIUL DE UTILIZARE?

  1. Se indeparteaza ambalajul de carton de pe buturuga, cel de hartie fiind lasat pe suprafata ei. Apoi, buturuga se introduce in camera de ardere a sursei de incalzire, urmand ca ambalajul de hartie sa fie aprins la ambele capete ale busteanului si lasat sa arda in totalitate pentru a imbunatati reactia chimica cu depunerile.
  2. Pe perioada arderii, substantele active sunt eliminate in contact cu temperatura crescuta, substantele de curatat atasandu-se de suprafetele murdare ale cosului de fum si a traseului, favorizand astfel desprinderea depunerilor.
  3. In continuare, depunerile de gudron vor ajunge in focar iar cele ramase pe peretii hornului se vor usca si isi vor pierde puterea inflamabila. Fumul determinat de arderea lenta duce la desprinderea reziduurilor de catran de pe horn casa, acestea fiind apoi indepartate manual prin usa de vizitare a fiecaru cos de fum. Intreaga procedura se poate intinde pe o perioada de cateva zile, fara riscul de autoaprindere a depunerilor prezente pe cosul de fum.
  4. Aceasta metoda poate fi realizata din nou la un interval de 30 de zile sau in functie de frecventa de utilizare a ursei termice.

Utilizarea produsului la un interval de 30 de zile pe perioada sezonului favorizeaza indepartarea reziduurilor de gudron, amplifica tirajul, reducand totodata riscul producerii unor incendii!

ATENTIE!

Procedurile de mai sus si efectuarea acestora in mod periodic determina o mententa corespunzatoare a cosului de fum si a surselor de caldura racordate la acesta, curatarea profesionala de catre un hornar autorizat si cu experienta in domeniu fiind un factor obligatoriu!

Prin urmare, incheiem prezentarea noastra cu privire de modurile de curatare si intretinere a cosului de fum, cat si sfaturile si recomandarile ce pot avea un impact pozitiv asupra unei curaratari eficiente a cosurilor de fum!

DE RETINUT:

➡️ Metodele traditionale de curatare cu coji de cartofi, sare sau naftalina dovedesc o eficienta mai mare in prevenirea formarii depunerilor de gudron decat al eliminarii acestora!

➡️ Este obligatorie curatarea in mod regulat a hornului, de cel putin 2 ori pe an (inainte si dupa anotimpul friguros).

➡️ Cosul de fum are mai intai nevoie de o curatare profesionala, realizata de catre un cosar cu experienta in domeniu, doar apoi fiind intretinut cu ajutorul solutiilor profesionale prezentate.

https://www.youtube.com/watch?v=GI1VamctKtk/

 

Publică un comentariu

Comentariu