Patronii de restaurante pregătiți să redeschidă locațiile – „Ne-am săturat de atâta odihnă”

Premierul României, Ludovic Orban, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții industriei HoReCa. În urma discuțiilor, s-a luat decizia ca restaurantele să rămână închise, până când numărul de infectări zilnice cu coronavirus va scădea.

În urma întrevederii, liderul HORA, Daniel Mischie, a declarat că industria este aproape de ATI, scrie b1.ro

„Cei din HoReCa în curând vor pune lacătul pe ușă. Din calculele noastre, HoReCa reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fără această industrie. Am prezentat măsurile luate de alte țări europene, unde restaurantele sunt deschise. Premierul trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor.

Industria de HoReCa e aproape de ATI, toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit, nu mai avem resurse pentru a susține această industrie. Premierul nu este dispus la discuție pentru deschiderea restaurantelor și a prezentat disponibilitatea de a relua discuția când va scădea numărul de infectări.

Facem apel către toți operatorii din industrie și către clienti să respecte regulile impuse de Guvern!”, a declarat liderul HORA.

Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor
La începutul lunii trecute, premierul României sublinia, în direct pe B1 TV, că Guvernul are „disponibilitatea” să redeschidă restaurantele, „în măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa”.

Ludovic Orban declara că trebuie să fie formată „o echipă de lucru care să fie direct implicați, alături de reprezentanți INSP, ANSVSA, reprezentanții Ministerului Economiei, astfel încât să convenim niște reguli, împreună, reguli pe care să nu trebuiască să le impunem numai noi, cu forța, prin intermediul autorității instituțiilor statului, și să fie niște reguli care să fie convenite, să fie acceptate de ei și în care, împreună, să ne angajăm să respectăm aceste reguli, până la urmă fiind și în interesul lor, pentru că dacă ei dau un semnal clar că orice client care intră în restaurant nu este în pericol să se infecteze, sunt respectate condițiile acestea, își cresc atractivitatea restaurantelor pentru clienți”.

Cât despre terasele unde nu au fost respectate normele și recomandările de siguranță sanitară, prim-ministrul a subliniat că deși se încearcă transmiterea unui mesaj ferm prin controale, sancțiuni, amenzi și suspendări de autorizații, „autoritățile statului nu pot fi prezente în fiecare terasă”.

Ministrul Economiei: „Nu are rost să deschidem restaurantele, în condițiile în care nu se respectă regulile nici la terase”
Tot luna trecută, Virgil Popescu declara că nu vede logica în redeschiderea restaurantelor în interior, atât timp cât și acum există terase care nu respectă regulile sanitare.

„Am avut întâlniri cu industria HORECA, am pus la punct regulile pentru deschiderea restaurantelor în interior. Din păcate, evoluația cazurilor nu mă face să fiu optimist în privința deschideri în interior al restaurantelor. Inclusiv mâine se va discuta, dar nu cred că se va ajunge la o majoritate, astfel încât să se deschidă restaurantele. Trebuie să ne asigurăm că întâi se respectă regulile la terase, apoi deschidem și în interior. Nu are rost să deschidem restaurantele în interior, în condițiile în care nu se respectă regulile în exterior, unde transmisia e mult mai greu de făcut. Altfel nu facem decât să escaladăm evoluția cazurilor”, a declarat ministrul Economiei, pentru Digi24.

Publică un comentariu

Comentariu