Ora de Mediaș
Știri în direct

România are cea mai mare inflație din UE. De ce cresc prețurile?

România a înregistrat, şi în iulie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din cadrul Uniunii Europene (UE), 4,1%, în creştere faţă de iunie (3,9%) şi de peste două ori mai mare decât media la nivelul UE, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat, transmise luni.

După România, cele mai mari rate ale inflaţiei le-au înregistrat, în iulie, Ungaria (3,3%), Slovacia şi Letonia (câte 3%), Olanda, Cehia şi Bulgaria (câte 2,6%).

Cele mai mici rate ale inflaţiei le-au înregistrat Portugalia (-0,7%), Cipru (0,1%), Italia (0,3%), Danemarca şi Grecia (câte 0,4%), Irlanda (0,5%).

Rata media la nivelul UE, în iulie, a fost de 1,4% (1,6% în iunie), iar la nivelul zonei euro a fost de 1% (1,3% în iunie).

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut în iulie până la 4,12%, după ce scăzuse în iunie la 3,84%, în condiţiile în care combustibilii s-au scumpit cu 4,79% de la începutul anului, potrivit datelor publicate, în august, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, explică la RFI această evoluție a inflației: ”În primul rând, vorbim de creșterea costurilor cu salariile mult peste productivitate. Mai pe românește, avem creșteri de salarii, fără ca acestea să se reflecte în creșterea performanței companiilor, or implicit asta înseamnă că firmele sunt constrânse să crească prețurile produselor-serviciilor oferite, din cauza unor cheltuieli suplimentare, care nu sunt justificate”.

”În al doilea rând, avem o cerere alimentată de aceste creșteri de salarii mult peste ceea ce producem în România și atunci acest exces de cerere duce la majorarea prețurilor interne și în al doilea rând la importuri, ceea ce mai departe duce la al treilea factor structural, importurile care aduc inflație”, spune Iancu Guda.

Comentariu

Nu mai esti conectat la internet