România în topul celor mai mari cheltuielilor pentru mâncare, mai mult decât ceilalți europeni.

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la bugetul alocat pentru hrană. Având în vedere că salariile sunt mai mici decât în alte ţări, mâncare este mult mai scumpă decât alte ţări europene.

Dacă analizăm cheltuielile unei gospodării tipice, vedem că 27,8 la sută din bani se duc pe alimente. Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2017, procentul este de peste două ori mai mare decât media europeană, care este de doar 12 la sută.

România este urmată în acest top, la o distanţă destul de mare ce-i drept, de Lituania, Estonia şi Bulgaria. În cazul acestor ţări, bugetul alocat pentru hrană nu depăşeşte 22 la sută din totalul cheltuielilor. Spre exemplu, în cazul bulgarilor, banii daţi pe alimente reprezintă 19 la sută din valoarea totală a plăţilor.

Cea mai mică pondere a cheltuielilor cu mâncarea o au gospodăriile din Irlanda, Luxemburg şi Marea Britaniei. Aici, mai puţin de 10 la sută din cheltuieli se duc pe hrană. Însă, în aceste state şi nivelul veniturilor este mult mai mare decât în România şi celelalte state din estul Europei.

Publică un comentariu

Comentariu