FOTO zf.ro

Rompetrol vrea să rafineze cu 20% mai mult petrol la Petromidia şi este cu ochii la regiune pentru extindere. De altfel, potrivit documentelor privind activitatea pentru anul acesta sunt prevăzute volume în creştere şi pentru rafinăria Vega, dar şi pentru segmentul de petrochimie.

Rompetrol Rafinare ar putea ajunge anul acesta să proceseze 5,6 milioane de tone de petrol la rafinăria Petromidia, cea mai mare din ţară, mult în creştere faţă de nivelul de 4,6 mil. tone din 2021, an în care activitatea unităţii a fost oprită trei luni de zile din cauza unui incident, scrie Ziarul Financiar.

De altfel, potrivit documentelor privind activitatea pentru anul acesta sunt prevăzute volume în creştere şi pentru rafinăria Vega, dar şi pentru segmentul de petrochimie.

Pe zona de investiţii, grupul şi-a programat un buget de 75,7 milioane de dolari, după cum reiese din programul de investiţii pentru 2022, cele mai mari sume fiind deja alocate rafinăriei Petromidia, singura cu acces strategic la malul mării, în cadrul lucrărilor programate pe perioada reviziei planificate.

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a anunţat la începutul acestei săptămâni că a finalizat lucrările de revizie la rafinăriile Petromidia Navodări şi Vega Ploieşti, estimate la circa 30 milioane dolari.

Oprirea tehnologică reprezintă cel mai important proiect prevăzut în planurile de investiţii ale Rompetrol Rafinare, pentru anul 2022. Cele două rafinării vor intra etapizat în fluxurile tehnologice şi vor ajunge la capacitate în aproximativ o săptămână. Lucrările de revizie, care au avut loc în perioada 11 martie-3aprilie, au fost derulate de Rominserv, contractorul general al grupului KMGI (Rompetrol), alături de alte 25 de companii din România, fiind implicaţi 2.000 de oameni.

Creşterea volumelor procesate se suprapune peste intenţia grupului de a-şi extinde prezenţa regională. “Extinderea regională a grupului Rompetrol în Grecia, Georgia, Turcia, Bulgaria, Moldova, Serbia, precum şi în Liban va asigura creşterea portofoliului de clienţi”, se arată în documentele publicate de grup.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a înregistrat în 2021 o valoare totală a exporturilor de produse petroliere în regiune de 960 mil. dolari, destinatarii fiind subsidiarele KMG International din Moldova, Georgia sau Bulgaria. Rompetrol Rafinare a rămas astfel unul dintre cel mai mari exportatori din România în ciuda incidentului tehnic din iulie 2021, care a oprit rafinăria timp de trei luni. Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) a atins în 2021 o cifră de afaceri netă de 14,76 miliarde de lei, în creştere cu 43% prin comparaţie cu anul precedent, arată rezultatele financiare consolidate neauditate. Compania membră a grupului KMG International a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproximativ 825 de milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de 2020, când pierderile au ajuns la 885 de milioane de lei.

Publică un comentariu

Comentariu