Cererea pentru achizitia unei sobe/semineu a cunoscut o crestere mare in ultimii ani, fiind o solutie ideala atat pentru incalzirea intregii locuinte, cat si pentru un spatiu mai mic. Alaturi de o soba sau un semineu pe lemne te poti bucura din nou de imaginea de odinioara la gura sobei admirand jocul focului si ascultand trosentul lemnului alaturi de cei dragi!

Insa, inainte de a-ti achizitiona o soba sau un semineu, exista cateva aspecte expuse de catre specialisti din domeniu de care trebuie sa ti cont:

A. Care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le stii inainte de alegerea sobei/semineului perfect?

B. Functionarea si utilizarea sobei/semineului!

C. Intretinerea si curatarea sobei/semineului!

 

A. Care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le stii inainte de alegerea sobei/semineului perfect?

 • Puterea calorica

Inainte de achizitionarea unei sobe sau un semineu, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este puterea termica dar si spatiul pe care trebuie sa il incalzesti. Astfel, puterea se calculeaza in functie de suprafata totala ce trebuie incalzita, inaltimea camerelor si gradul de izolare a locuintei. Daca ai o casa izolata corespunzator si doresti sa incalzesti aproximativ 100 de metri, sursa ta de caldura trebuie sa aiba o putere nominala cuprinsa intre 4-7 kW. Insa pentru o casa mai veche cu o izolatie necorespunzatoare, este necesara o putere termica mai mate cu aproximativ 20% mai mare, fiind cel mai bun raport, pentru a putea astfel acoperi pierderile care au loc din cauza locuintei izolate necorespunzator.

 • Locul de amplasare

Un alt factor important si decisiv il reprezinta locul de amplasare, pentru a folosi si pentru a beneficia de toate capacitatile unei sobe sau semineu, locul unde acesta v-a fi amplasata este esential! Pentru a amplasa corect un astfel de dispozitiv iti recomandam sa apelezi la specialisti in domeniu, astfel vei alege modelul potrivit si locul cel mai bun pentru dispozitiv.

Pentru ca un dispozitiv precum o soba giurgiu sau un semineu sa functioneze optim este necesar sa aiba suficient aer de ardere, de aceea cu cat incinta dispozitivului este mai mare si izolatia încăperii este mai buna, si astfel vei obtine un aport mai mare de aer din exterior, subsol sau din hol. Aerul din exterior poate fi adus din podea (admisia de jos) sau din spate (admisia din spate). In general, sobele si semineele sunt prevazute cu admisie de aer din exterior, deoarece anumiti factori pot crea o depresiune, si pot avea efecte negative asupra tirajului unei sobe ( ex: existenta unei hote in bucatarie sau a unui AC in incapere pot crea depresiune).

Pentru a te bucura de caldura degajata cat mai uniform iti recomandam sa o pozitionezi sobe/semineul cat mai central in locuinta.

 • Racordarea la cosul de fum

Cosul de fum este componenta cheie dintr-o instalatie termica, deoarece acesta este motorul sobei sau semineului, si trebuie sa aiba un tiraj optim, care este ales in functie de parametri tehnici ai sobei/semineului. Alege intodeauna impreuna cu un meserias specializat in domeniu. Daca exista deja un cos de fum, acesta trebuie verificat si inspectat daca tirajul, diametrul, s.a.m.d sunt potrivite si fac fata noului dispozitiv termic ales.

In plus, pentru montarea unui semineu/soba trebuie facuta doar cu o echipa specializata si autorizata in domeniu, fiind necesara o atentie speciala atat la materiale cat si la punerea in functiune a dispozitivului.

 • Stilul dispozitivului

Focar personalizat

Daca iti doresti si cauti un dispozitiv termic personalizat, care sa fie dupa preferintele si nevoile tale, atunci poti alege un focar din otel sau fonta, legat cu cot burlan la cosul de fum, iar pentru partea de design exterior poti alege ce model sa fie, in functie de stilul incaperii.

Focar de semineu preasamblat/soba de sine statatoare

Poti opta pentru un semineu alba preasamblat cu focar, daca cauti un produs de serie si cu un pret mai accesibil, care se monteaza rapid si simplu. Sau poti alege o soba de sine statatoare, care trebuie doar asezata pe pozitie, fara a necesita vreo constructie speciala sau finisaj si imbracaminte.

 • Destinatia dispozitivului

Focar de semineu/ Soba standard

Daca nu doresti sa incalzesti intreaga locuinta, ci doar un dispozitiv termic ca o a doua sursa de caldura, si care sa aiba rol decorativ, atunci poti opta pentru un focar de semineu standard sau o soba clasica pe lemne. Alegand un astfel de dispozitiv, acesta va functiona pe principiul convectiei si a radiatiei, degajand caldura in incaperea in care este amplasata.

Soba cu bazin de apa/ Focar de termosemineu

Daca ceea ce cauti tu este o sursa de caldura secundara care sa poata prelua intreaga instalatie de incalzire a caminului si care sa incalzeasca un etaj intreg sau chiar toata locuinta, atunci poti alege un focar de termosemineu sau o soba cu bazin de apa. Dispozitivul pe apa functioneaza precum o centrala, prin incalzirea apei din calorifere, pardosea, radiatoare, etc, care incalzesc locuinta.

 • Tipul de combustibil

Poti alege tipul de combutsibil in functie de mai multi factori, precum: zona unde este amplasata locuinta, accesul la resursele naturale sau la gaze naturale.

Soba pe lemne/ Focar de semineu

Daca tanjesti dupa trosnetul autenic al lemnului in foc, atunci cu siguranta alegerea ideala o reprezinta o soba sau un semineu pe lemne, cu constructie cu grila semineu metalica de aerisire si imbracaminte finisata! Avand o astfel de sursa de caldura te vei bucura de o ambianta deosebita si de un dispozitiv ce nu se va demoda niciodata! Dar trebuie sa stii ca un astfel de dispozitiv are si un dezavantaj: spartul lemnelor, depozitarea acestora si asezarea acestora cat mai aproape de semineu/soba in casa. Insa toate acestea merita, deoarece iti ofera o experienta de unica, ce te va duce mereu cu gandul la vremurile de odinioara, de odhina si liniste! Pentru ca semineul sau soba sa dea randamentul maxim, trebuie sa te asiguri ca folosesti doar lemn uscat cu cel putin 2 ani inainte, avand o umiditate scazuta sub 20%.

Focar de semineu/ Soba pe PELETI

Daca ceea ce cauti tu este mai mult confortul si caldura fara batai de cap, atunci semineul sau soba pe peleti poate fi alegerea ideala pentru tine si casa ta! Fiind foarte usor de folosit si depozitat cele necesare unui astfel de dispozitiv. Sacii de peleti poti fi depusi foarte simplu intr-o camera tehnica sau pivnita, iar incarcarea este foarte simpla si nu se produce mizerie sau deranj. Toate echipamentele pe peleti sunt automatizate, iar reglajul lor se face foarte fin prin intermediul tehnologiei wireless, chiar si de pe telefonul mobil.

Focar de semineu/ Soba pe GAZ

Semineul sau soba pe gaz pot fi cea mai buna alegere daca tot ce iti doresti este un confort maxim si un minim de efort! Cu un astfel de dispozitiv nu mai ai de-a face cu incarcarea combustibilului in focar, ci totul se face direct de la buton, automat – dispozitivul fiind conectat la reteaua de energie cu gaz sau butelie! Diverse dispozitive pot fi controlate cu ajutorul unui smartphone, simplu si intuitiv!

B. Functionarea si utilizarea sobei/semineului!

Pentru a te bucura de o buna functionare a sobei sau semineului tau, trebuie sa stii cum se utilizeaza, de aceea tine cont de urmatoarele sfaturi si pareri:

 • Aprinderea corecta a focului

Inainte de prima aprindere in semineu/soba trebuie sa urmezi anumite instructiuni si regului din manualul de instalare si utilizare. La primul foc vopseaua este intarita si are un miros temporar, ce dispare de obicei dupa primele 2-3 utilizari. Acest lucru nu este valabil si in cazul semineelor din gama Hoxter, deoarece acestea sunt vopsite cu vopsea pe baza de rasini care nu degaja miros nici la primele utilizari. Pentru a realiza o aprindere corecta a focului in focar ai nevoie de un aprinzator si lemn uscat, taiat in bucati mici si mari. Iti recomandam sa utilizezi meoda aprinderii de sus, adica sa asezi straturi de lemn la baza, apoi aschiile mici peste bucatile mari, iar aprinzatoarele deasupra. Un prim avantaj al acestei metode o reprezinta incalzirea mai rapida a cosului de fum, asigura un tiraj mai bun si favorizeaza o ardere corecta a lemnului, iar depunerile de fum de pe sticla sunt diminunate. Dar inainte de a incepe, trebuie deschis complet aerul primar si secundar.

 

 • Admisia aerului in focar semineu/soba

Pentru ca dispozitivul tau sa iti ofere toate beneficiile incalzirii cu lemn si pentru cel mai bun tiraj al arderii, trebuie folosit pentru foc doar lemne uscat, cu o umiditate maxima de 20% si sa fie de esenta tare sub forma de bustean. Deschide aerul primar si secundar de ardere, si incerca sa aprinzi focul utilizand metodata aprinderii de sus in jos pentru a amorsa rapid cosul si a facilita evacuarea fumului din focar. Pune cantitati mai mici de lemne, 2-3 lemne mai groase si pune-le pe jarul din incinta intodeauna! Si intodeauna lasa deschiderea completa a aerului secundar. Admisia de aer secundar este redusa daca in partea inferioara a camerei de ardere exista suficienta cantitate de jar. In plus, lemnul are o ardere mai lenta atunci cand admisia aerului este redusa, dar trebuie evitata folosirea focarului cu admisia inchisa complet, pentru a nu se afuma sticla. Lemnul nu trebuie aruncat in incinta, ci introdus cu grija pentru a preveni deterioarea samotei sau a gemului. Aerul de combustie are rolul si functia sa, astfel ca aerul primar folosit pentru declansarea focului este furnizat direct combustibilului de ardere, si este utilizat pentru reactia primara de combustie. Aerul secundar are rolul de a sustine arderea gazelor reziduale inflamabile in gazele de ardere, care maresc puterea termica, jucand un rol vital in reducerea cantitatii de poluanti care sunt eliminati in mediul inconjurator! In principiu aerul secundar este furnizat in spatiul de deasupra combustibilului ars – aerul rece se roteste in interiorul sticlei frontale, si astfel se evita innegrirea sticlei. Cand priza de aer primar este partial sau complet inchisa, aerul secundar este de asemenea utilizat pentru combustia primara.

 • Cand este necesara realimentarea cu lemne?

Ca sa evitit “patrunderea” fumului in incapere, trebuie sa stii ca se alimenteaza doar pe jar, niciodata in flacari. Insa, daca esti intr-o situatie in care este nevoie sa fie alimentata soba/semineul in timp ce exista flacari, trebuie lasata usa partial deschisa pentru cateva secunde inainte de a o deschide complet. Astfel cosul de fum o sa traga gazele de fum si le va impiedica sa patrunda in incapere.

 • Lemnul folosit pentru ardere

Atat in soba cat si in semineu poate fi ars orice tip de lemne, insa rasinoasele nu sunt recomandate! Cel mai important aspect este ca lemnul trebuie sa fie intodeauna uscat si de esenta tare, pentru a beneficia de randamentul maxim, deoarece acestea au o putere calorica ridicata – lemn, precum: fag, stejar sau carpne.

Inainte de a depozita lemnul acesta trebuie sa fie taiat in bucati, si astfel acesta se va usca mai repede! In plus, lemnul folosit pentru ardere trebuie sa aiba dimesniunea potrivita, nici foarte mic dar nici foarte mare, astfel el poate fi asezat optim in incinta, in functie de capacitatea pe care acesta o are. Surcelele si bucatile mici de lemn sunt folsoite pentru declansarea focului. Ca sa te bucuri de randamentul maxim, foloseste intodeauna lemnul potrivit! Lemnul ideal pentru ardere este cel cu umiditate 20%, si nu folosi niciodata lemn tratat chimic!

 • Mentenanta in cazul accidentelor/defectiunilor

In cele mai multe situatii daunele sau craparea apar mecanic, iar cel mai bun mod de mentenanta a dispozitivului termic este interventia cat mai rapida – si astfel se elimina riscurile si situatiile complicate ce pot aparea o data cu trecerea timpului! Samota care este doar crapata nu trebuie inlocuita imediat daca nu s-a rupt foaia de pe metal, deoarece piesele de samota sparte nu isi pierd functia daca nu cad complet. Inlocuirea captuselii de samota se face conform manualului cu instructiunii, si se utilizeaza doar piese de schimb originale aprobate de catre producator!

C. Intretinerea si curatarea sobei/semineului!

Pentru intretinerea si mentenanta sobei/semineului, dar si pentru o functionare optima, tine cont de sfaturile si parerile specialistilor:

Verificari si curatari anuale

Acesta etapa are loc chiar din momentul instalarii dispozitivului, deoarece soba si semineul au nevoie de verificari si curatari in mod regulat. Acestea se realizeaza de minim 2 ori pe an, la inceputul sezonului cat si la sfarsitul sezonului. Atat curatarile cat si verificarile au loc doar cand focarul sau soba sunt complet reci!

Inspectarea si inlocuirea periodica a pieselor supuse uzurii reprezinta un proces important ce trebuie intodeauna respectat! Insa sunt si situatii cand spre exemplu: placa de samota nu afecteaza durata de viata si functia produsului, atata timp cat nu este desprinsa complet! In schimb, placile de samota trebuie inlocuite daca sunt complet deteriorate prin rupere, iar informatiile despre modul de inlocuire le gasesti in manualul de utilizare. Iti recomandam ca-n fiecare sezon sa inlocuiesti snurul de etansare de pe usi si cel dintre sticla si rama usii, in functie de starea lor si gradul de utilizare. Pentru ca o etansare slaba duce la aprinderea necontrolata a aerului si conduce la arderea nereglementata, la afumarea excesiva, dar si alte probleme de supraincalzire care in timp pot duce la deteriorarea permanenta a structurii sobei/semineului. Poate avea loc si spargerea geamului daca banda de etansare a sticlei este deteriorata, dar si daca functia de etenasare si dilatare este compromisa. In plus, pentru a preveni degradarea sau intarirea acestora, in timpul curatarii cu agenti chimici, trebuie sa evitati contactul cu garniturile de etansare.

Curatarea regulata de cenusa:

Atat semineul cat si soba necesita curatare in mod repetat, iar cenusa trebuie scoasa doar la rece din gratarul camerei de ardere. Iar golirea tavii de cenusa se realizeaza atunci cand este pe jumatate plina, pentru a evita aproprierea cenusei de gratar si deteriorarea acestuia din cauza supraincalzirii. Un motiv in plus pentru care este de preferat sa golesti cenusa atunci cand este rece este limitarea fluxului de combustie. Mai poti utiliza pentru curatarea cenusii si un aspirator destinat aspirarii cenusii, ce dispune de un filtru pentru particule mai fine de murdarie – se foloseste si se recomanda un filtru HEPA pentri a putea fi curatat si refolosit!

Cenusa poate fi folosita ca ingrasamant pentru gradina ta sau poate fi depozitata intr-un recipient de composat. Cenusa poate fi folosita pentru gradina ta, doar daca este cenusa produsa din lemn ce nu a fost tratat chimic!

Sistemul de autocuratare al sticlei

Anumite modele de focare sau sobe sunt dotate cu sistem de autocuratare a sticlei, care utilizeaza aer secundar si ajuta la mentinerea sticlei mai curata in timpul functionarii. Pentru a avea sticla mai mult timp curata, iti recomandam sa depozitezi un singur strat de combustibil (lemn uscat) si sa il asezi uniform in interiorul incintei cat mai departe de sticla. Daca sticla devine murdara in timpul arderii, poti creste intensitatea arderii prin deschiderea regulatorului de aer, si astfel geamul se va curata singur.

Chiar daca pe sticla mai poate ramane o cantitate mica de funingine, nu trebuie sa te ingrijorezi, daca geamul din usa este afumat, pentru ca poate fi curatat foarte simplu si rapid, cu o carpa umeda inmuita in cenusa rece din focar. Si astfel vei sterge mecanic geamul!

In final, speram ca toate informatiile de mai sus ti-au fost de ajutor in alegerea celui mai bun focar de semineu sau a unei sobe. Mai jos iti vom prezenta pe scurt toate sfaturile si parerile specialistilor, si anume:

Cand sa alegi o soba pentru locuinta ta:

 • Atunci cand spatiul iti permite amplasarea unei sobe de sine statatoare, dar nu si un semineu construit
 • Cand vrei sa reduci cheltuielile ( lipsa manoperii unui meserias)
 • Cand doresti sa eviti formarea unui santier in locuinta ta
 • Cand iti doresti un dispozitiv mobil, ce poate fi transportat dintr-o incapere in alta sau chiar in alta locuinta
 • Cand iti doresti un dispozitiv deosebit, ce poate fi amplasat in casa sau cabana de vacanta

Cand sa alegi un focar de semineu pentru casa ta:

 • Atunci cand spatiul iti permite
 • Cand iti doresti sa ai un produs final personalizat, in functie de preferinte si designul interior
 • Cand ai un buget special alocat meseriasului si imbracamintii semineului
 • Atunci cand iti doresti ca dispozitivul termic sa fie parte din locuinta ta.

Concluzie 

Speram ca toate informatiile de mai sus ti-au fost de folos in alegerea celui mai bun semineu sau sobe pentru locuinta ta, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru achizitionarea unui astfel de dispozitiv. Daca doresti mai multe sfaturi si informatii sau vrei sa aflii si varianta unui semineu decorativ ieftin, iti recomandam sa apelezi la specialisti, de aceea echipa Pefoc.ro iti vine in ajutor, oferindu-ti consultanta gratuita, sfaturi si informații pentru orice nelamurire pe care o ai.

Publică un comentariu

Comentariu