Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea este cunoscută în popor ca SânPetru de Vară și vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

În cultura populară, se spune că, ziua de 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel marchează începutul verii agrare și timpul secerișului, relatează stirileprotv.ro

Viața Sfântului Apostol Petru

Sântul Apostol Petru s-a născut în anul 1 e.n în Betsaida Galileei cu numele de Simon Bar Yona, în traducere, Simon, fiul lui Iona și era frate cu Sfântul Andrei.

Conform Evangheliei lui Marcu, Sfântul Petru a locuit în Capernaum și a dus o viață săracă, însă din puținul pe care îl câștiga din pescărie, reușea să-și întrețină copii, tătăl și soacra.

În timp ce umbla pe lângă Marea Galileei, Iisus Hristos i-a văzut pe Pavel și pe fratele său Andrei prinzând pește și le-a zis: “Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni” și din acel moment cei doi L-au urmat.

Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Viața Sfântului Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în anul 5 e.n. în Tarsul Ciliciei (Turcia de astăzi), în familia Veniamin, cu numele de Saul.

În religia evreilor, Sfântul Pavel a fost rabin, fariseu și ucenic al lui Gamaliel.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului pentru a-i prinde pe creștini, Iisus i s-a arătat lui Saul și i-a zis : „Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Din momentul acela, Saul a devenit unul dintre povăduitorii credinței, sub numele de Pavel și unul dintre cei mai mari Apostoli.

Sfântul Apsotol Pavel a fost decapitat la porunca împăratului Nero în anul 67, în același timp când Sfântul Petru a fost răstignit.

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Apostoli Petru și Pavel, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei adormiți să aibă de unde să bea apă

În tradiția populară se spune că Sfântul Petru are puterea de a aduce gridina, tocmai de accea, până pe data de 29 iunie, oamenii nu au voie să scutere merii, pentru că Sfântul Pavel va porni grindina.

O altă tradiție spune că dacă oamenii vor să nu li se înmulțească pistruii de pe față, trebuie să se spele pe față pe 28 iunie, la miezul nopții.

Tot în cultura românească se spune că dacă oamenii se îndepărtează de credință, Sfântul Petru va chema balaurii și va începe să pornească grindina asupra ogoarelor.

Superstiții de Sfinții Aposoli Petru și Pavel

În cultura populară se spune că până pe 29 iunie, femeile trebuiau să se abțină de la a mânca mere, fiindcă îi vor supăra pe cei adormiți.

După ce trece sărbătoarea, doar femeile tinere au voie să mânânce mere, iar cele vârstnice trebuie să aștepte până la sărbătoarea Sfântului Ilie, care se sărbătorește pe 20 iulie.

De sărbătoarea Sfântului Ilie, oamenii duc mere la biserică pentru a le sfinți. Potrivit tradiției, dacă oamenii fac acest lucru, vor avea parte de mere de aur pe lumea cealaltă.

Pe cine sărbărorim de Sfinții Petru și Pavel

În ziua de 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, îi sărbătorim pe cei care poartă numele de Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

Publică un comentariu

Comentariu