Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a finalizat lucrările de construire a poligonului de antrenament şi testare LST (Lucru sub Tensiune), la Sibiu, primul de acest tip din România, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
Poligonul echipat pentru tehnologiile LST este pregătit pentru instruiri practice. Acesta face parte dintr-o investiţie amplă a Companiei, demarată în 2017, cu o valoare totală de 5,7 milioane de lei, care presupune operaţionalizarea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune şi Intervenţie Rapidă în SEN. Toate facilităţile Centrului de la Sibiu vor fi date în folosinţă în partea a doua a anului 2022.
Cu acest prilej, pentru prezentarea oportunităţilor oferite de poligonul de antrenament şi testare, în prezenţa membrilor Directoratului Companiei, a membrilor Consiliului de Supraveghere, precum şi a reprezentanţilor altor operatori din Sistemul Electroenergetic Naţional, a fost organizată o sesiune demonstrativă de lucru sub tensiune în cadrul poligonului, susţinută de către echipele specializate ale SC SMART SA Sucursala Sibiu.
În cadrul demonstraţiei, lucrătorii SMART SA – Sibiu au realizat o înlocuire a unui izolator de susţinere 220 kV cu două metode de ajungere la potenţial, precum şi o intervenţie la o clemă de racord în staţia 400 kV. De asemenea, s-a realizat o survolare cu drona a unei porţiuni a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Sibiu Sud – Mintia, într-o zonă cu vegetaţie şi un transport de materiale cu elicopterul.
„Asigurarea mentenanţei reţelei electrice de transport este una dintre principalele noastre priorităţi, iar în acest sens, utilizarea tehnologiilor de lucru sub tensiune prezintă un avantaj major, deoarece permite reducerea congestiilor şi a perioadelor de întreruperi necesare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă în mod clasic. Cu alte cuvinte, în contextul realizării mentenanţei reţelelor electrice, lucrul sub tensiune face posibilă eliminarea întârzierilor în realizarea mentenanţei, întârzieri cauzate de aprobarea retragerilor din sistem a instalaţiilor. Acesta este scopul principal pe care ne propunem să-l atingem prin realizarea acestui centru, şi subliniez faptul că operaţionalizarea completă a acestei facilităţi este o prioritate strategică a Companiei noastre”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
Potrivit acestuia, în final, impactul pozitiv se traduce prin îndeplinirea misiunii noastre fundamentare şi anume asigurarea siguranţei în funcţionare a SEN şi a continuităţii în alimentare a consumatorilor.
„Ne propunem ca în viitorul apropiat, centrul de la Sibiu să devină un nucleu al excelenţei în energetică, care să asigure cea mai bună instruire în acest domeniu pentru profesionişti din întreg sistemul electroenergetic românesc şi, de ce nu, chiar şi din zona sud-est europeană”, a continuat Niţu.

Publică un comentariu

Comentariu