Temperaturile extrem de scăzute care au fost înregistrate în săptămâna trecută în Europa nu au provocat pagube semnificative culturilor de grâu, susţin analiştii şi traderii consultaţi de Reuters, informează AGERPRES.
Deşi impactul gerului nu va putea fi stabilit în totalitate până când culturile vor ieşi din iarnă, absenţa unor pierderi majore în Uniunea Europeană ar putea permite acestei regiuni să înregistreze o recoltă mare de grâu în acest an, în special după o majorare a suprafeţelor însămânţate cu grâu în Franţa, cel mai mare producător din UE.
„În Franţa, nu ar trebui să fie un impact semnificativ şi de acea ne menţinem prognozele referitoare la randamente decente la culturile de grâu”, a declarat Vincent Braak, analist la Strategie Grains.
La fel ca şi alte ţări europene, Franţa a înregistrat săptămâna trecută temperaturi mai scăzute de minus 10 grade Celsius în unele zone, temperaturi care ar putea afecta culturile de grâu. Cu toate acestea, rapiţa însămânţată la finele verii şi orzul însămânţat înainte de venirea iernii sunt expuse unor riscuri mai mari decât grâul care este mai rezistent, susţin traderii şi analiştii.
Ministerul francez al Agriculturii şi-a îmbunătăţit recent estimările privind suprafeţele însămânţate cu grâu pentru recolta din 2021, până la 4,86 milioane hectare, cu 15% mai mult decât anul precedent.
În Europa Centrală, zăpada a limitat orice efecte negative provocate de temperaturile care au coborât până la minus 20 de grade Celsius în Germania şi Franţa. „Gerul este unul aprig dar culturile de grâu au, în general, o acoperire bună de zăpadă în Germania şi nu ne aşteptăm la probleme semnificative. Temperaturi atât de scăzute nu sunt neobişnuite, însă în ultimii ani iernile au fost atât de calde încât am uitat că sunt posibile perioade îndelungate de ger”, a declarat un analist german.
Potrivit estimărilor oficiale publicate în luna decembrie, suprafeţele însămânţate cu grâu în Germania pentru recolta din 2021 au crescut cu 2,7% până la 2,38 milioane hectare.
În Polonia, estimările oficiale arată că suprafaţa însămânţată cu grâu nu a suferit modificări comparativ cu anul trecut, fiind de aproximativ două milioane de hectare, dar cu toate acestea analistul Wojtek Sabaranski susţine că suprafaţa însămânţată ar putea fi puţin mai mică pe fondul creşterii suprafeţelor însămânţate cu rapiţă şi a recoltatului târziu al porumbului.
Vremea mai caldă de săptămâna aceasta a înlăturat ameninţarea imediată a unor pagube provocate de ger în mare parte a Europei, însă analistul Vincent Braak crede că este posibil să apară unele pagube în statele baltice. În plus, Vincent Braak crede că ploile şi zăpezile puternice din iarna aceasta ar putea fi benefice ulterior pentru culturile europene deoarece au refăcut umezeala din sol.

Publică un comentariu

Comentariu