Un azil ilegal din Sibiu s-a transformat într-un focar de coronavirus. 17 persoane au ajuns la spital, dintre care 15 ”beneficiari” ai azilului, administratorul și un angajat. Autoritățile au stabilit că locația nu a avut niciodată aviz de funcționare ca azil de bătrâni, și în plus, vârstnicii de acolo erau tratați departe de omenește.

Focarul de coronavirus de la Casa Seniorilor a fost depistat în acest final e săptămână. Administratorul locației s-a simțit rău și a chemat ambulanța. Așa a fost depistat ca fiind infectat cu covid, ulterior toate persoanele din locație fiind testate. În locația respectivă locuiau 15 vârstnici care erau ”beneficiarii” azilului. Dintre aceștia 13 au fost depistați pozitiv, iar doi nu au fost testați, însă au fost duși la spital. Încă un angajat al așa numitului azil a fost depistat pozitiv. Astfel, 15 persoane sunt pozitive, dar la spital au ajuns 17, plus cei doi care nu au fost testați în primă fază.

”La Urgență au ajuns beneficiarii azilului, au fost evaluați, iar în acest moment sunt în stare stabilă. Au între 85 și 90 de ani. Patru dintre ele au fost transferate la Secția covid de la Spitalul de Psihiatrie”, a declarat Decebal Toderiță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

Autoritățile au spart ușa

După ce administratorul azilului a ajuns la spital și a început să se simtă rău, i-a anunțat pe medici că în locația de pe strada Moș Ion Roată mai sunt 15 vârstnici. Așa că echipajele de pe ambulanțele care au ajuns acolo au fost nevoiți să spargă ușa de la intrare pentru a ajunge la vârstnicii care nu erau supravegheați de nimeni, iar unii dintre ei erau înfometați și deshidratați.

Ședință la Prefectură

În urma situației de la azilul Casa Seniorilor la Prefectura Sibiu a avut loc o ședință la care au participat reprezentați ai poliției, DSP-ului, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ambulanței și agenției de Plăți și Inspecție Socială. ”Cu privire la evaluarea situației socio-familiale a vârstnicilor, au fost contactate instituțiile cu atribuții în domeniul asistenței sociale, astfel încât se va încerca luarea legăturii cu aparținătorii persoanelor în cauză în vederea unei posibile relocări în cadrul altor servicii sociale. În ceea ce privește situația epidemiologică Direcția de Sănătate Publică Sibiu a demarat o anchetă epidemiologică în urma căreia a rezultat existența unui focar de infecție”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

”Azil” fără autorizație

În urma ședinței de la Prefectură s-a ajuns la concluzia că ”azilul” nu avea autorizație de funcționare și nici nu a avut vreodată vreo licență pentru furnizarea unor astfel de servicii sociale. ”ITM Sibiu, IPJ Sibiu și IJJ Sibiu au început de ieri, 28.03.2021, verificări în ceea ce privește situația persoanelor găsite și a activității acestei entități. La locația de unde au fost internați cei 15 vârstnici, a funcționat Asociația Roth până la data de 15.01.2020 când aceasta a fost radiată din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Anterior radierii aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă de către AJPIS, datorită faptului că nu avea autorizație de funcționare, precum și alte nereguli identificate la acea vreme. Această asociație nu a fost niciodată acreditată ca furnizor de servicii sociale, nu a deținut licență pentru furnizarea de servicii de tip „cămin pentru persoane vârstnice” și nici nu a depus o solicitare la AJPIS Sibiu în vederea acreditării/licențierii de servicii sociale pentru persoane vârstnice”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

 

Publică un comentariu

Comentariu