Căldărarul Traian din Brateiu a ajuns vedetă pe canalul de Youtube al vlogger-ului Mircea Bravo. Acesta a stat de vorbă cu romul despre viața comunității, tradițiile și stilul de viață. Dar, cel mai important, Mircea Bravo a aflat de ce romii își construiesc case cât palatele.

Una din principalele curiozități ale lui Mircea Bravo a fost de ce romii își construiesc case mult mai mari decât cele obișnuite. Căldărarul Traian a spus că generațiile actuale își răzbună astfel strămoșii care au fost nomazi și nu au avut un loc al lor, stabil. ”Este ca o răzbunare e ceea ce nu au avut bunicii și străbunicii noștri. Vrem să arătăm că suntem oameni care am pus mâna , lucrăm, nu așteptăm de la stat, prin meserii vrem să producem ceva”

Dar, mărimea caselor vine și din concurența pe care membrii comunității o au între ei. ”Noi tot timpul suntem în concurență de a nu rămâne unul mai prejos decât celălalt. Asta ne motivează de a face mai mult. eu gândesc acum ce să fac ceva mai special ca văru-meu, de exemplu. Ceva ce nu are el, și el să nu aibă ca mine”

Traian își construiește acum o casă pe două nivele, cu 420 de metri pătrați pe fiecare din ele. Dar, are planuri mari. Spune că o parte din casă o va transforma într-o mini pensiune pentru că primește cereri de la româno și străini care doresc să vină în comunitatea de la Brateiu, să petreacă aici câteva zile pentru a vedea exact cum trăiesc romii de aici.

Mircea Bravo a aflat de la Traian și de ce romii nu au WC-urile în casă și dacă el își va amenaja unul la interior, dar și despre căsătoriile aranjate.

”La noi nu aleg copiii viitorii parteneri de viață. La fel cum nici eu nu am ales-o pe soția mea. bunicii mei au făcut înțelegere cu familia, mi-au adus-o acasă, mi-au spus copile, asta va fi viitoarea ta soție cu care îți vei împărți restul vieții. Nu am avut de ales, am avut doar de executat. Vreau să întăresc că nu îmi pare rău pentru ce au ales. Noi părinții nu alegem ceva să fie în defavoarea copiilor”.

 

 

Publică un comentariu

Comentariu