Casele tradiționale din satele românești ar putea fi reabilitate cu bani europeni.

Construcțiile sunt alese în funcție de criterii stricte și, după renovare, proprietarii nu au voie timp de zece ani să le vândă ori să le transforme în pensiuni. Un juriu va face selecția care la final ar trebui să ducă la crearea unei rute a caselor tradiționale. În prima etapă, bugetul proiectului este de nouă milioane de euro, scrie stirileprotv.ro

Renumită pentru casele vechi cu fațade albe și ferestre verzi, comuna Rimetea din județul Alba are opt gospodării pe lista de finanțare. Printre ele, este și o locuință ridicată acum 225 de ani. Unele clădiri sunt degradate, dar au fost alese pentru că arhitectura lor este valoroasă și pot fi salvate.

Pe listă sunt case din 16 comune, aflate în zece județe din toate regiunile țării. Fiecare, reprezentativă pentru zona sa. După ce autoritățile locale le-au propus, fiecare gospodărie a fost analizată de o echipă de specialiști. În alegere, aceștia s-au ghidat după valoarea istorică, arhitecturală, artistică, dar și starea de conservare a clădirii. Fiecare primărie a primit apoi un ghid cu reguli pe care proprietarii trebuie să le respecte.

Iar la final, și cei care dețin locuințele vor avea niște obligații. De exemplu, nu le vor putea vinde sau transforma în pensiuni timp de zece ani și vor trebui să lase turiștii să le filmeze sau fotografieze. Proiectul vizează în mare parte zone cunoscute de turiști, iar banii vin prin PNRR, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Publică un comentariu

Comentariu